Gemeentemuseum koopt werk Merz

Op de najaarsveiling Tajan in Parijs heeft het Gemeentemuseum Den Haag een topwerk verworven van de Italiaanse kunstenaar Mario Merz. Het werk Vecchio bizonte della savanna (1979), dat is aangekocht voor 86.000 euro, krijgt een ereplaats in de semi-permanente opstelling van de 20ste eeuw die het museum in voorbereiding heeft.

Het aankoopbedrag is volgens een woordvoerder van het museum gering: ,,Vergelijkbare werken van deze kunstenaar worden doorgaans voor hogere bedragen verkocht.''

Het monumentale werk bestaat uit een beschilderd doek van ongeveer drie bij vier meter, waarop met inkt en verf een bizon staat afgebeeld en waaraan de kunstenaar de voor hem zo karakteristieke neonbuis en takken heeft toegevoegd.

Mario Merz (1925-2003) was de belangrijkste vertegenwoordiger van de `Arte Povera', een beweging die gebruik maakte van materialen uit het dagelijks leven. Merz werd beroemd met zijn iglo-achtige bouwsels en zijn zoektocht naar de wetmatigheden van de natuur. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft ook andere werken van hem in zijn collectie, waaronder Iguana (1987).