Galerieselectie

Jannie Regnerus

Natuurlijke elementen als water, wind en bomen spelen een belangrijke rol in het werk van Jannie Regnerus. In de film To Fade (2004) schrijft ze haar best bewaarde geheim met water op de straatstenen. De woorden verdampen binnen enkele minuten door de warmte van de zon. In de video Ingredients for a poem (2004) is te zien hoe grote komma's, gemaakt van papier-maché, aanspoelen op het strand. En in Fanmail (2004), een ode aan kunstenaar Marcel Broodthaers, schrijft ze een brief in de regen. Door de druppels veranderen de letters in een wazige tekening.

Film- en videowerken van Jannie Regnerus. T/m 8 jan bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Elders

In de groepsten toonstelling Elders/Elsewhere staat het verlangen naar verre en andere plekken centraal. Het gaat daarbij niet alleen om geografische oorden, maar ook om een mentale houding – het terugtrekken in herinneringen bijvoorbeeld. Derk Tijs creëert in zijn schilderijen een eigen wereld met roedels wolven, mythische figuren en zeegezichten met olietankers en vliegtuigen. Sven Augustijnen toont een video over twee mannen die lijden aan de taalstoornis afasie en daardoor nauwelijks meer kunnen communiceren. Verder zijn werken te zien van Simon Starling, Dwight Marcia, Margot Lamers en Manon de Boer.

Elders. 4 dec t/m 15 jan in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Ron Gallela

Fotograaf Ron Galella (New York, 1931) wordt wel de godfather van de paparazzo-cultuur genoemd. Hij werd ooit voor de rechter gesleept voor het stalken van Jackie Onassis, tijdschrift Newsweek benoemde hem tot `paparazzo extra-ordinaire' en hij kon Andy Warhol tot zijn grootste fans rekenen. Galella ging tot het uiterste om sterren te spotten, wat hem ooit een kaakslag van Marlon Brando opleverde. Zijn eerste Nederlandse tentoonstelling, bij Galerie Wouter van Leeuwen, bestaat uit honderd vintage zwartwitfoto's uit de periode 1960-1989.

foto's van Ron Galella. T/m 8 jan Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A'dam. Do t/m za 12-18u.

Peter van Dongen

Striptekenaar Peter van Dongen debuteerde als zestienjarige met het album Het Muizentheater, dat zich afspeelde in het Amsterdam van de jaren dertig. Daarna werkte hij jarenlang aan het tweeluik Rampokan, een stripboek over Nederlands-Indië dat hij baseerde op de verhalen van zijn moeder. Het eerste deel, Rampokan Java, verscheen in 1998. Nu is ook het vervolg, Rampokan Celebes, af. Het verhaal speelt zich af aan de vooravond van de politionele acties. Op een tentoonstelling bij Galerie Serieuze Zaken zijn alle originele tekeningen te zien evenals vrij werk.

Peter van Dongen. T/m 20 dec Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, A'dam. Di t/m za 12-18u.

Philip Akkerman

Jaar in jaar uit schildert Philip Akkerman zijn eigen gezicht. De koppen zijn realistisch op het doek gezet, maar vaak ook karikaturaal. Akkerman spaart zichzelf niet, zo blijkt uit de reeks van 29 zelfportretten die hij laat zien in de Revolution 10/53 Gallery in Middelburg. De werken beslaan de periode 1973-2004 en tonen hoe de kunstenaar ouder wordt, rimpels krijgt, en hangende oogleden. Het kunstcentrum de Willem3 presenteert gelijktijdig nieuw werk van Akkerman.

Schilderijen Philip Akkerman. T/m 9 jan Revolution 10/53 Gallery, Herenstraat 6b, Middelburg. Di t/m za 13-17u30.

En verder

nFoto's van Dorothée Meyer t/m 22 jan Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; foto's van Maura Biava t/m 29 dec Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, A'dam; foto's van Marnix Goossens t/m 22 dec Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; foto's van Grzeszykowska & Smaga t/m 23 dec Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; beelden van Eveline van Duyl t/m 18 dec Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, A'dam; foto's van Hans v.d. Meer t/m 13 dec Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; foto's Sylvia Alonso & collages van Elza Jo t/m 19 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.