Franse PS achter EU-grondwet

De leden van de Franse socialistische partij (PS) hebben zich gisteren met een meerderheid van 59 procent achter de Europese Grondwet geschaard. De acceptatie van de grondwet is het resultaat van een intern referendum dat voor het eerst in het bijna honderdjarige bestaan van de partij gehouden is.

Voor- en tegenstanders hebben gedurende drie maanden een intensieve campagne gevoerd. De intensiteit van het debat werd weerspiegeld in een hoge opkomst: 100.000 van de 120.027 stemgerechtigden (80 procent) hebben hun stem uitgebracht. De vraag van het referendum luidde: ,,Keurt u het grondwettelijk verdrag goed?''

De partijleiding zag het referendum met vrees tegemoet. Leider François Hollande was voorstander van de grondwet, oud-premier Laurent Fabius, nummer twee van de partij, was aanvoerder van het verzet ertegen. De kans op scheuring van de partij is afgenomen nu de leider de meerderheid achter zich heeft gekregen.

Ook dreigde de PS zich te isoleren binnen de Europese socialistische beweging en te breken met een pro-Europese traditie.

President Jacques Chirac en zijn meerderheidspartij UMP, voorstanders van de grondwet, maakten zich eveneens zorgen over het referendum bij de grootste oppositiepartij. De socialisten boekten grote overwinningen bij de laatste regionale en Europese verkiezingen. Een verwerping van de Grondwet door de Franse socialsieten zou de kans op verwerping bij het volgend jaar te houden nationale referendum over de Grondwet aanzienlijk groter hebben gemaakt.

NIEUWSANALYSE pagina 6

    • Pieter Kottman