EXPOSITIE

Ritsaert ten Cate

Voordat Ritsaert ten Cate (1938) begin jaren '90 beeldend kunstenaar werd, werkte hij ruim 30 jaar in de theaterwereld. Hij was de man achter het legendarische productiehuis Mickery, en gaf jarenlang leiding aan DasArts, de interdisciplinaire werkplaats voor theater, dans en mime. In de rol van curator stelde hij in De Appel de tentoonstelling De wereld deugt, wijzelf helaas wat minder samen, met een speelse en kritische blik op maatschappelijke ontwikkelingen. Gebaseerd op de memorabele fototentoonstelling The Family of Man (1955), die over thema's als liefde, kinderen en dood ging, toont Ten Cate beelden van hoop en geluk. Aan de wanden hangen door hem geselecteerde kunstwerken van beroemde collega's als Francis Bacon, Marlene Dumas, Edward Kienholz, Richard Long, Mike Kelley, Tony Oursler, Sigmar Polke en Andy Warhol. Maar ook krantenknipsels en alledaagse voorwerpen maken deel uit van Ten Cates theatrale universum.

Ritsaert ten Cate: `De wereld deugt, wijzelf helaas wat minder'. T/m 16 jan De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10. Open di-zo 11-18u, vr tot 22u. Inl 020-6255651 & www.deappel.nl