Elsevier ziet markt herstellen

Uitgever Reed Elsevier ziet de verschillende markten herstellen waarop het bedrijf actief is. Vooral de markten voor vaktijdschriften en schoolboeken tonen volgens het Brits-Nederlandse concern herstel. De markt voor wetenschappelijke tijdschriften groeit daarentegen iets minder dan verwacht.

Dit heeft Reed Elsevier vanochtend bekendgemaakt. Het bedrijf zal voor dit jaar de beloofde enkelcijferige groei van de winst per aandeel halen, en verwacht dat deze volgend jaar dubbelcijferig zal zijn. Desondanks daalde de koers van het aandeel vanochtend met bijna 2 procent tot 10,15 euro omdat beleggingsanalisten rekenden op betere vooruitzichten.

Reed Elsevier noemt de markt voor wetenschappelijke tijdschriften ,,lastig''. De begrotingen van universiteitsbibliotheken stijgen volgens de uitgever nauwelijks. Daarnaast kiezen steeds meer bibliotheken uitsluitend voor de elektronische versie van de tijdschriften waardoor de omzetgroei onder druk staat. Wetenschappelijke tijdschriften zijn het meest winstgevende onderdeel van Reed Elsevier. Twee weken geleden werd bekend dat de Nederlandse universiteitsbibliotheken geen jaarlijkse prijsverhogingen meer willen voor de wetenschappelijke tijdschriften van Reed Elsevier. Daardoor hebben Nederlandse wetenschappers minder makkelijk toegang tot deze tijdschriften dan voorheen. De uitgever schat dat Nederlandse wetenschappers dit jaar 4 miljoen artikelen downloaden uit tijdschriften van Reed Elsevier tegen 1 miljoen in 2001.