DUITSLAND

Nieuwe kunst-kubus

Het was een lastig proces: failliete bouwbedrijven, materiaalproblemen en juridische strubbelingen vertraagden de bouw van het nieuwe museum voor beeldende kunsten in Leipzig aanzienlijk. Deze week wordt de modernistische kubus dan eindelijk toch geopend. Van binnen openbaart zich een opwindend elegante inrichting die een van de oudste en belangrijkste collecties van Duitsland herbergt. Een Oud-Duitse meester als Lucas Cranach hoort daar evengoed bij als de romanticus Caspar David Friedrich of de jonge, uit Leipzig afkomstige ster Neo Rauch. Kunst uit het voormalige Oost-Duitsland vormt sowieso een zwaartepunt van het Bildermuseum, zoals de inwoners van Leipzig de kostbare kolos nonchalant noemen.

V/a 4 dec. Katharinenstr. 10. Inl 0049-34121699-0 of www.leipzig.de/museum_de_bild_kuenste

Heckels lyrische naakten

Blote vrouwen die dromerig een bad in zee nemen: het is een steeds terugkerend motief op de schilderijen van Erich Heckel uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Oneindig zacht licht beschijnt de landschappen; de sfeer is romantisch maar door de swingende dynamiek en wisselende perspectieven toch modern en fris. Heckel zoekt een evenwicht tussen Nieuwe Zakelijkheid enerzijds en lyrisch expressionisme anderzijds en het resultaat is tederder, harmonieuzer en natuurlijker dan dat van zijn tijdgenoten.

Erich Heckel - Sein Werk der 1920er Jahre: t/m 12 jan in het Brücke-Museum, Bussardsteig 9, Berlijn. Dag beh di 11-17u; inl: 0049-308312029 of www.bruecke-museum.de

En verder

Festival des deutschen Kinos t/m 5 dec in Mainz: www.filmz-mainz.de;

Kerstmarkt, kersttheater en kersttentoonstellingen t/m 23 dec in Hamburg: www.hamburg.de; Toetanchamon t/m 1 april in de Bundeskunsthalle, Bonn: 0049-2289171-0; Schönberg-Festival Ruhr t/m 24 april in Essen: 0049-20118122-200.