De Rijke en De Rooij mogen naar Biënnale

Het kunstenaarsduo Jeroen de Rijke en Willem de Rooij vertegenwoordigt Nederland met een solopresentatie in het Rietveld Paviljoen tijdens de 51ste Biënnale van Venetië.

De Rijke en De Rooij zijn uitgenodigd door Martijn van Nieuwenhuyzen, die in opdracht van de Mondriaan Stichting de Nederlandse inzending samenstelt. De Biënnale van Venetië vindt plaats van 12 juni tot en met 6 november 2005.

De Amsterdamse kunstenaars Jeroen de Rijke (Brouwershaven, 1970) en Willem de Rooij (Beverwijk, 1969) werken sinds 1994 samen en hebben sindsdien zo'n twintig werken gemaakt. Hun korte films zijn voornamelijk van beschouwende aard en bevatten nauwelijks camerawisselingen, acteurs of een verhaal. Met hun statische camerawerk dwingen ze de kijker aldus de beelden goed in zich op te nemen.

Recent exposeerde het duo nog in de Kunsthalle Zürich en de Tate Modern in Londen. Hun werk bevindt zich in particuliere en museale collecties als die van het MOCA in Los Angeles, het Stedelijk Museum Amsterdam, de Hamburger Kunsthalle en de Fondacao Serralves in Porto.

Van Nieuwenhuyzen selecteerde De Rijke en De Rooij omdat zij als geen ander voor een precieze en kritische uiteenzetting met het beeld zouden staan. ,,Ze analyseren de visuele complexiteit van beelden en de artistieke en sociaal-politieke context waarin beelden gemaakt en getoond worden. In hun werk leidt dat tot een fascinerende spanning tussen ethiek en esthetiek'', aldus Van Nieuwenhuyzen.

Omdat De Rijke en De Rooij veel aandacht besteden aan de ruimtelijke condities waarin hun werk wordt getoond, ligt het voor de hand dat de specifieke architectuur van het Rietveldpaviljoen op de Biënnale van Venetië een bijzondere aantrekkingskracht op hen heeft. Voor de presentatie zullen de kunstenaars een nieuw werk maken.

Inmiddels is ook een aantal andere buitenlandse inzendingen voor de Biënnale van Venetië bekend: Gilbert & George (Groot-Brittannië), Tino Sehgal/Thomas Scheibitz (Duitsland), Ed Ruscha (Verenigde Staten), Annette Messager (Frankrijk), Honoré d'O (België), Helena Almeida, (Portugal), Ricky Swallow (Australië), `The Fundamental Practice' (Nieuw-Zeeland).