Brussel vindt steun aan Bull geoorloofd

De Europese Commissie heeft gisteren 517 miljoen euro aan herstructureringssteun van de Franse overheid aan computerbedrijf Bull goedgekeurd. De steun mag vanaf 31 december 2004 worden verstrekt, nadat eerdere reddingssteun aan Bull is terugbetaald.

Volgens de Europese Commissie is herstel van de winstgevendheid van Bull ,,voldoende verzekerd'' en is de staatssteun, ondanks de grote omvang van het bedrag, in overeenstemming met de Europese mededingingsregels ,,die aangeven dat staatssteun geen ongepaste verstoring van de mededinging mag creëren''.

Tussen Brussel en Parijs was eerder een conflict ontstaan over niet terugbetaalde staatssteun. Bull had in juni 2003 450 miljoen euro plus rente aan staatssteun moeten terugbetalen. Dat gebeurt nu alsnog met de goedgekeurde herstructureringssteun, die in februari door Parijs bij Brussel was aangemeld.

In ruil voor de staatssteun verplicht Bull zich vanaf 2005 gedurende een periode van acht jaar 23,5 procent van de winst voor belasting aan de Franse staat te betalen. Dat komt tegen de huidige waarde volgens Brussel neer op zo'n 50 tot 60 miljoen euro.

De Commissie geeft aan dat bij Bull een ingrijpend herstructureringsplan wordt uitgevoerd, waarbij het bedrijf zich zal concentreren op de markt voor servers en computerdiensten.

Ook wijst zij erop dat het marktaandeel van Bull zeer klein is in vergelijking met bedrijven als IBM, HP en Sun Microsystems, en dat het bedrijf al ,,omvangrijke activa heeft afgestoten, zodat er geen ongeoorloofde verstoring van concurrentie plaatsvindt.''.