Bernhard overleden, omringd door familie

Prins Bernhard, die ruim zestig jaar een markant lid was van het koningshuis, is gisteravond op 93-jarige leeftijd overleden. De bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft is op zaterdag 11 december.

De plechtigheid in Delft begint om 12.30 uur. Het stoffelijk overschot van de prins wordt op 5 december van Paleis Soestdijk overgebracht naar Paleis Noordeinde. Een dag later is er na de vergadering van de Staten-Generaal gelegenheid voor officieel rouwbeklag. Het publiek kan afscheid nemen van 7 tot en met 9 december.

Premier Balkenende noemde Bernhard gisteravond in een televisietoespraak ,,een unieke persoonlijkheid''. ,,Prins Bernhard was een man die genoot van het leven. Een vitale man, die tot op zeer hoge leeftijd actief was en zich bleef inzetten voor mensen en vraagstukken die hem na aan het hart lagen.'' Hij prees de prins vooral voor zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Balkenende refereerde kort aan de Lockheedaffaire. Hij sprak van het voor de prins ,,moeilijke jaar 1976''.

Ook in andere reacties wordt Bernhard omschreven als markante persoon, levensgenieter, en `de prins van de veteranen'; hij gold als de voorman van de oud-verzetsstrijders. ,,De beste Nederlander was een Duitser'', zegt Joop van de Wurf, stoottroeper tijdens de Tweede Wereldoorlog.

,,Niet alles is goed verlopen, maar veel mensen zullen met respect en bewondering terugkijken op zijn leven'', zei vice-premier De Graaf. PvdA-leider Bos noemde Bernhard tijdens een partijbijeenkomst ,,iemand met vele gezichten''. ,,Hij was door velen geliefd en gewaardeerd, maar ook voor sommigen omstreden.''

De prins overleed gisteravond in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht om tien voor zeven aan de gevolgen van een tumor aan de luchtwegen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte het overlijden om half tien bekend. 's Middags was Bernhard met spoed naar het UMC gebracht wegens ,,toenemende klachten en het slechter worden van zijn conditie'', aldus de RVD. In het ziekenhuis is, in overleg met de prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. ,,De wens van de prins is gerespecteerd'', aldus de RVD. Koningin Beatrix, de prinsessen Irene en Margriet en Pieter van Vollenhoven waren bij het sterfbed aanwezig, zo meldt een ingewijde.

Sinds 17 november was bekend dat Bernhard ongeneeslijk ziek was. Onderzoek van vocht dat via een drain was afgevoerd van achter de longen wees op uitzaaiingen van kanker. Hij kreeg ook klachten door een tumor aan de darmen. Volgens een ingewijde ging Bernhard gisteren onverwacht snel achteruit. Koningin Beatrix was gistermiddag nog met prins Willem-Alexander en prinses Máxima bij de uitreiking van de Prins Clausprijs in Amsterdam.

Bernhard Leopold Friedrich Everhard Julius Kurt Karl Gottfried Peter graf von Biesterfeld werd op 29 juni 1911 geboren in het Duitse Jena. Hij trouwde in 1937 met prinses Juliana, die van 1948 tot 1980 koningin der Nederlanden was.