BELGIË

Fake/not fake

Hoe echt zijn de beroemde schilderijen van de Vlaamse Primitieven? Die vraag wordt in het Brugse Groeningemuseum gesteld in een dappere tentoonstelling over restauratie en vervalsing. Onderzoek wijst uit dat topstukken van het museum van o.a. Rogier van der Weyden en Petrus Christus bij vroegere restauraties grotendeels zijn overgeschilderd en zelfs compositorisch veranderd. De activiteiten van meesterrestaurateur (en galeriehouder) Jef van der Veken (1872- 1964) zouden naar onze maatstaven op zijn minst `onzorgvuldig' worden genoemd. Soms krabde hij de verf af tot op het houten paneel en bouwde hij het schilderij vanaf de grond weer op, inclusief `authentieke' craquelures. Van der Veken is ook de man die een vervangende kopie heeft geschilderd voor het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters uit Het Lam Gods van de gebroeders Van Eijck.

Fake or Not Fake, Groeningemuseum, Dijver 12, Brugge, t/m 28 feb, di t/m zo 9u30-17u. Inl 0032 50448712 en www.brugge.be/musea

Extra City

Met Extra City is Antwerpen een groot en ambitieus centrum voor hedendaagse kunst rijker, met lange openingstijden. Het is gevestigd in een aan het water gelegen graansilo op 't Eilandje, Antwerpens nieuwste trendy wijk in opkomst. Op de expositie, Dedicated to a Proposition (naar Abraham Lincoln), onderzoeken 19 hedendaagse kunstenaars hoe de vrijheid in de westerse wereld op de proef wordt gesteld. Vermakelijke of bedreigende videofilms worden afgewisseld door foto's, installaties en schilderijen, o.m. van Luc Tuymans en Ana Torfs.

Dedicated to a Proposition, Extra City, Center for Contemporary Art, Kattendijkdok, Mexicostraat, Kaai 44, Antwerpen, t/m 20 feb, vr t/m zo 11-23u. Inl 0032 484421070 & www.extracity.org

En verder

Lineart - Internationale Kunstbeurs, 3 t/m 7 dec, Flanders Expo, Gent 0032 92415500; De week van de friet, t/m 5 dec, met o.m. De zingende friet (t/m 28 feb) in Frietkot Max, Groenplaats, Antwerpen.