Barghouti wil toch Palestijns leider zijn

De in Israël gevangen Palestijnse leider Marwan Barghouti heeft zich gisteren verrassenderwijs alsnog kandidaat gesteld voor de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Palestijnse Autoriteit als opvolger voor de overleden Yasser Arafat. De echtgenote van Barghouti, Fadwa Barghouti, advocaat in Ramallah, registreerde haar man kort voor middernacht als kandidaat na hem eerder op de dag te hebben bezocht in de gevangenis van de Israëlische stad Beersheva.

Vorige week liet Barghouti via vertrouwelingen weten zich niet te zullen kandideren en zijn beslissing dat bij nader inzien wél te doen heeft voor veel tumult gezorgd in Fatah, de grootste politieke organisatie. Fatah heeft oud-premier Mahmoud Abbas naar voren geschoven als presidentskandidaat. Barghouti, die tot zijn arrestatie in 2002 leider was van de jongerenorganisatie van Fatah, Tanzim, en van de Aqsabrigades, wordt beschouwd als een electorale bedreiging voor Abbas, die in de bezette gebieden weinig aanzien geniet. Uit opiniepeilingen blijkt dat Barghouti door zijn verdediging van de gewapende intifadah en zijn gevangenschap – hij is veroordeeld tot 200 jaar – zeer populair is.

In een brief aan de leiding van Fatah schrijft Barghouti dat hij zich toch kandidaat stelt, omdat zijn aanhangers daarom hebben gevraagd en omdat de nieuwe Palestijnse leiders de gewapende intifadah en de erfenis van Arafat in diskrediet brengen. Abbas, die Arafat is opgevolgd als leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, de PLO, staat bekend als criticus van de gewapende acties tegen Israëlische doelen, zowel in bezet gebied als in Israël zelf. Barghouti ziet de gewapende intifadah als een vorm van ,,legitieme zelfverdediging van het lijdende Palestijnse volk tegen een onderdrukkende, militaire grootmacht''.

Aanhangers van Abbas kritiseren de deelname van Barghouti aan de verkiezingsstrijd als ,,onverantwoordelijk'', omdat daarmee de eenheid van Fatah op spel wordt gezet. Israël heeft meteen laten weten er niet over te peinzen Barghouti ,,de eerstkomende 100 jaar'' (minister Hanegbi) vrij te laten. De moslimextremistische organisatie Hamas heeft de Palestijnen opgeroepen de verkiezingen te boycotten.