`Aanslag' in Belgrado

Een etmaal lang heeft Servië in de veronderstelling geleefd dat president Boris Tadic dinsdag het doelwit was van een aanslag. Dinsdagavond probeerde een man in een Audi bij herhaling de auto van Tadic te rammen. Dat deed heel Servië denken aan een soortgelijke aanslag op premier Zoran Djindjic, begin vorig jaar, niet lang voordat hij daadwerkelijk werd vermoord, en aan die op toenmalig oppositieleider Vuk Draškovic, ten tijde van het bewind van Slobodan Miloševic. Vrijwel alle partijen in Servië reageerden gisteren dan ook gealarmeerd.

Gisteren meldde zich de chauffeur van de Audi, een Servische werknemer van de Amerikaanse ambassade. Hij zei dat hij kwaad was geworden over het ,,agressieve rijgedrag'' van Tadic' konvooi, dat hem met lichtsignalen en sirenes van zijn rijbaan had gedwongen – van een aanslag was geen sprake.