WestLB verkoopt belang TUI

De noodlijdende Duitse bank WestLB heeft haar belang van 31,3 procent in TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, verkocht aan Deutsche Bank. Die verkoopt het aandelenpakket door aan een groep Spaanse hotelketens en institutionele beleggers. Daarmee komt een eind aan speculatie over een vijandige overname van TUI, waarvoor het reisconcern al geruime tijd vreesde.

WestLB maakte de verkoop vandaag bekend. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid, is niet meegedeeld. Het belang van 31,3 procent heeft op basis van de slotkoers van TUI op de beurs in Frankfurt van gisteren een waarde van 936 miljoen euro. In Nederland is TUI eigenaar van onder meer Arke en Holland International.

Deutsche Bank zal een belang van 17,3 procent in TUI verkopen aan een Spaans consortium dat wordt geleid door de hotelgroep RIU. De bank Caja de Ahorros del Mediterraneo en de hotelketen Grupo de Empresas Matutes maken ook deel uit van dit consortium. De overige 14 procent wordt verkocht aan institutionele investeerders in Europa en de Verenigde Staten.

WestLB had al eerder dit jaar aangegeven zijn belang in TUI te willen afstoten. Het bedrijf hoopt met de verkoop uit de rode cijfers te komen. De afgelopen twee jaar leed WestLB ongeveer 4 miljard euro verlies. De verkoop komt toch nog redelijk onverwacht. Vorige week zei WestLB-topman Thomas Fischer niet te verwachten dat de transactie nog dit jaar rond zou komen.

Nu TUI geen doelwit meer lijkt voor een overname is het bedrijf minder interessant geworden voor beleggers die daarop speculeren.