Walvis op menu op scholen in Japan

In de Japanse zuidwestelijke regio Wakayama wordt binnenkort weer walvis geserveerd op scholen. Dat is voor het eerst in twintig jaar. Walvis verdween van het menu na het wereldwijde verbod op de jacht op walvissen, die door overbevissing met uitsterven worden bedreigd.

Yoshiki Tachibana van de lokale onderwijsautoriteiten vreest dat ,,de walviscultuur'' in Wakayama verdwijnt, terwijl de regio ,,lang betrokken is geweest bij de walvisindustrie''. Vanaf januari kunnen de 100.000 leerlingen op zo'n 490 scholen twee keer per maand kiezen uit walvisburgers, geroosterde walvis met sojasaus en andere recepten.

Tachibana zegt dat hij geen kritiek heeft gekregen van leraren, ouders of kinderen op het hervatten van walvismaaltijden. Het besluit is mede het gevolg van een prijsdaling doordat het aanbod is toegenomen. Walvisvlees kost nog geen 90 eurocent per ons.

In Zweden is de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) tussentijds bijeen om te praten over een omstreden voorstel om het moratorium op de walvisjacht te versoepelen. Dat voorstel zou volgende zomer in stemming worden gebracht.

Jaarlijks wordt in Japan zo'n tweeduizend ton walvisvlees verkocht. Japan maakt daartoe gebruik van een maas in het walvisverdrag. Het land vangt ieder jaar ongeveer zevenhonderd walvissen, naar eigen zeggen voor wetenschappelijke doeleinden.

De Nederlandse regering is voor een versoepeling van het moratorium, vooral om te voorkomen dat de IWC uit elkaar valt, waardoor ook de controle op de jacht verdwijnt. De Tweede Kamer heeft vorige week echter met 65 tegen 64 stemmen een motie aangenomen die de regering vraagt om toch voor een algeheel verbod te blijven ijveren.