Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de Rotterdamse Burgemeester Ivo Opstelten over de campagne Rotterdam Durft waarin de gemeente van het negatieve imago af wil komen dat verpauperde arbeiderswijken broeinesten van criminaliteit zijn. Verder aandacht voor Wereld Aidsdag. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de belegering van de Irakese stad Falluja door Amerikaanse troepen. Een cameraploeg volgde de Amerikaanse troepen op de voet. Falluja was het bolwerk van de beruchte groep van terroristenleider Abu Mussab al-Zarqawi. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Trouw-columnist Sylvain Ephimenco praat over zijn boek Het land van Theo van Gogh en de multiculturele samenleving. Verder aandacht voor de situatie in Oekraïne. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Reporter: Veiligheid op scholen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.50-23.30u.

Hartfilm: Een verloren hart. Eerste aflevering van een vierluik over donorharten. Voor dit deel maakte Michiel van Erp een reconstructie van een dramatische vlucht van een vliegtuig van Rome naar Sardinië met aan boord een donorhart. Ned.1, 23.30-24.00u.

Aids: The woman's story. Over vitaliteit en kracht van vrouwen met aids in de Kenia, Brazilië en Thailand. De vrouwen vechten actief om hun positie te versterken en komen in opstand tegen tradities. Ned.2, 23.40-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is Jacqueline van Maarsen, jeugdvriendin van Anne Frank. Zij vertelt over het naoorlogse Amsterdam en de tijd dat Anne een publiek figuur werd. RTL4, 22.50-23.50u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van Feyenoord tegen Schalke 04 voor de UEFA-Cup. Youri Mulder analyseert de wedstrijd. Ned.2, 20.30-22.40u.

DRAMA

Armando. Tv-film van Marco Knijnenburg over Armando (Ramsey Nasr) die er van droomt een eigen kapsalon te bezitten. Hij leeft volgens het motto: Wie goed doet, goed ontmoet. Maar hij heeft nog steeds geen vriendin en kapsalon. Ned.3, 21.05-22.00u.

FILM

One Fine Day (Michael Hoffman, 1996, VS). Beetje lusteloze romantische komedie over de druk-druk-druk-generatie van de jaren negentig. Michelle Pfeiffer als werkende gescheiden moeder en George Clooney als gescheiden vader met een Peter Pan-complex. Yorin, 20.30-22.35u.

Philadelphia (Jonathan Demme, 1993, VS). Eerste grote Hollywoodfilm over aids en de vooroordelen tegen de mensen die eraan lijden werd solide rechtbankdrama. Kennelijk door zijn ziekte

ontslagen advocaat Tom Hanks klaagt zijn voormalige werkgever aan. Denzel Washington is zijn raadsman, die weet wat discriminatie betekent. Muziek van o.a. Bruce Springsteen, Neil Young, Maria Callas. Veronica, 20.30-22.50u.

Hable con ella (Pedro Almodóvar, 2001, Spanje). Grotesk melodrama van vaak hyperbolische, postmoderne auteur Almodóvar volgt twee mannen die zich ieder

ontfermen over een comateuze vrouw. Almodóvar heeft een

ijzingwekkend vermogen emoties te manipuleren. Canvas, 21.00-22.55u.

The Nutty Professor (Jerry Lewis, 1963, VS). Klucht van en met Jerry Lewis wordt door liefhebber gezien als meesterwerk. Variatie op Jekyll-and-Hyde laat schuchtere professor af en toe veranderen in vlotte bink. Met Stella Stevens als romantic interest. Niet te verwarren met de remake uit 1996, met Eddie Murhpy. RTL5, 21.45-1.35u.

Viva Maria! (Louis Malle, 1965, Frankrijk). Brigitte Bardot en Jeanne Moreau spelen hoofdrollen in flauwe avonturenkomedie. In het Mexico van 1903 raken twee vaudeville-danseressen uit liefde voor George Hamilton betrokken bij

lokale revolutie. BBC2, 0.50-2.45u.

RADIO

Kunststof. Architect Jo Coenen vertelt o.a. over de bijna vier jaar dat hij rijksbouwmeester was. Radio 1, 19.04-20.00u.

Over Muziek: Onder woorden. Twee verhalen uit de bundel Cellojaren van J. Bernlef met muziek van Michael Moore, Miles Davis, Chiel Meijering en Robert de Visée. 747AM, 20.00-21.00u.

Casa luna. Raoul Fransen, mede-oprichter van de Young Positives, een organisatie voor hiv-positieve jongeren, praat over Wereld Aidsdag en zijn eigen ervaringen als hiv-patiënt. Radio 1, 0.04-0.45u.