Siepman niet naar Pakistan

Toon Siepman gaat niet mee naar Pakistan als assistent-coach van de Spaanse hockeyploeg. De 52-jarige trainer van koploper Oranje Zwart uit Eindhoven acht de situatie niet veilig genoeg in Lahore, waar zaterdag de 26ste editie van de strijd om de Champions Trophy begint.

,,Het wordt een toernooi waarbij je slechts de bus, het hotel en het stadion zal zien, en verder niets'', voorspelt Siepman, sinds anderhalf jaar verbonden aan de Spaanse selectie. ,,Ik heb daar geen zin in; het Nederlandse ministerie geeft dan weliswaar geen hard negatief reisadvies, maar als westerling dien je `uiterst waakzaam' te zijn. Jammer, want ik had graag de hand willen schudden van een paar vrienden, die ik tijdens mijn verblijf daar (voorjaar 1998, red.) heb leren kennen.''

Siepman zegt bovendien hard toe te zijn aan ,,een paar weken even geen hockey aan mijn hoofd'', want: ,,Sinds tweeënhalf jaar ben ik onafgebroken bezig met de sport; ik wil en ik moet even wat gas terugnemen.'' Zondag besloot hij met OZ de eerste competitiehelft.

Bondscoach Maurits Hendriks van Spanje heeft vrede met de beslissing van zijn assistent. ,,Toon en ik werken op basis van onderling begrip'', zegt de oud-bondscoach van Nederland vanuit India, waar zijn ploeg gisteren met 3-2 verloor van het gastland in het afsluitende oefenduel. ,,Als hij zich niet prettig denkt te voelen in Pakistan of gewoon toe is aan een paar weken geen hockey, dan heeft hij mijn steun.''

Olympisch kampioen Australië zag om dezelfde reden af van deelname aan het jaarlijkse toernooi tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld. Dat gebeurde op last van de Australische overheid, die een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd voor het Aziatische land. De bomaanslagen op Bali (2002) en in Jakarta (september 2004) liggen nog te vers in het geheugen in het land, dat in Irak en Afghanistan een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten is. Eerste reserve India vervangt Australië.

Het toernooi zou drie jaar geleden ook in Lahore worden gehouden, maar werd na de aanslagen van `9/11' verplaatst naar Rotterdam.