Rusland stopt import fruit en groente

Rusland sluit de grenzen voor groente en fruit uit Nederland. Dat heeft het ministerie van Landbouw gisteren bevestigd. De Nederlandse tuinbouw exporteert jaarlijks voor 500 miljoen euro naar Rusland.

Nederlandse bloemen worden aan de Russische grens al tegengehouden sinds daar in juni bij een controle de zogeheten Californische trips, een schadelijk insect, op werd aangetroffen. Onlangs werd het insect ook op groente en fruit uit Nederland gevonden. Het importverbod voor bloemen en potplanten wordt vanaf vrijdag uitgebreid tot een importverbod voor alle plantaardige producten uit Nederland.

Minister Veerman (Landbouw, CDA) noemt de Russische maatregelen ,,een forse tegenvaller'' voor Nederland. Hij onderhandelt al enkele maanden met de Russische autoriteiten over opheffing van het importverbod op bloemen en planten, maar tot nu toe zonder succes. ,,Het is niet gelukt om het vertrouwen van de Russen te herwinnen'', aldus het ministerie in een verklaring.

Veerman zegt zich te zullen blijven inzetten voor een oplossing. De kwestie met de bloemen kwam vorige week al ter sprake tijdens het bezoek van de Russische president Poetin aan premier Balkenende, in Den Haag. Volgende week vertrekt een Nederlandse delegatie naar Moskou om de situatie te bespreken.

Het conflict draait om de controles die Nederland op plantaardige producten uitvoert. Volgens Moskou deugen die niet. Ook heeft de Russische regering moeite met de Europese regelgeving. Om dezelfde reden sloot Rusland al de grenzen voor alle plantaardige producten uit Estland, België, Denemarken en Duitsland.

Nederlandse siertelers wisten tot nu toe het Russische verbod op de invoer van bloemen en planten gedeeltelijk te omzeilen door hun producten via andere landen aan te bieden, waar de controles in de ogen van de Russen wel toereikend zijn. Mogelijk zullen groente- en fruithandelaren dezelfde methode gaan hanteren om hun koopwaar toch in Rusland te krijgen.

Gewoonlijk rijden er vanuit Nederland per week circa vijftig vrachtwagens met bloemen en planten naar Rusland. Het aantal trucks met groente en fruit ligt ongeveer op driehonderd.

De brancheorganisaties voor groente- en fruitgroothandelaren, Frugi Venta, stelt dat het exportverbod van de Russen een Europees probleem is. ,,Vluchtroutes werken meestal maar een korte tijd en wij adviseren onze leden dan ook niet daaraan mee te doen'', aldus een woordvoerder van Frugi Venta, die 80 procent van de Nederlandse groente- en fruithandelaren vertegenwoordigt. Frugi Venta zal morgen samen met andere organisaties crisisberaad hebben op het ministerie. ,,Wij hopen dat de ernst van de situatie nu echt is doorgedrongen op politiek niveau.''

De Nederlandse tuinbouw bereikte in 2002 een productiewaarde van 6,9 miljard euro, een stijging van 2 procent vergeleken met 2001. De tuinbouw is de belangrijkste sector in agrarisch Nederland wat betreft productie- en exportwaarde. De waarde van de export steeg in 2002 met 3 procent tot 12 miljard Euro.