Rijkste Pool weigert te getuigen

Jan Kulczyk, de rijkste man van Polen, kan tevreden zijn. Gisteren zou de zakenman worden gehoord over zijn rol in de zogenoemde Orlen-affaire, over de vermeende invloed van de politiek op Poolse oliebedrijven, waaronder Orlen. Maar inmiddels is de parlementaire commissie die de zaak onderzoekt zelf onderwerp van discussie geworden.

Kulczyk wilde gisteren in het parlement uitleg geven over zijn ontmoeting vorig jaar met een Russische zakenman en ex-spion, aan wie hij de Poolse oliesector op een presenteerblaadje zou hebben aangeboden. Hij zou een grote deal hebben voorbereid in samenwerking met de Poolse president Aleksander Kwasniewski, met wie hij goed bevriend is.

Kulczyk had het twee weken geleden nog laten afweten wegens gezondheidsklachten. Gisteren verscheen hij dan, met de vooraanstaande advocaat Jan Widacki aan zijn zijde.

De leden van de parlementaire commissie richtten onmiddellijk hun pijlen op Widacki, die zij in vage termen verweten in het verleden ongure, criminele types te hebben verdedigd. De advocaat werd daarom door de commissie gesommeerd te vertrekken.

Tot ieders verbazing vertrok Kulczyk met hem. ,,Onder zulke omstandigheden is getuigen onmogelijk'', zei de zakenman, die een week heeft om een nieuwe advocaat te vinden. ,,Er wordt zo op illegale wijze druk op mij uitgeoefend.'' Hij weigerde verder iets te zeggen en alle onafhankelijke juridische experts gaven hem daarin gelijk.

De voorzitter van het Poolse parlement, Jozef Oleksy, zei dat er op korte termijn een debat zal worden gehouden over de parlementaire commissie en over de mogelijkheid om leden uit de commissie te verwijderen. Want de commissie die had moeten onderzoeken of door Kulczyk wetten zijn overtreden, heeft nu zelf in strijd met de wet gehandeld.