Popzanger als Messias

Er is iets beminnelijks aan mannelijke muzikanten in een jurk. Het verschijnsel is niet nieuw, maar het is de laatste tijd weer helemaal terug. Niet toevallig werden twee van de opwekkendste concerten van de laatste tijd gegeven in een jurk. Bij The Polyphonic Spree waren alle 23 muzikanten in het lang, bij The Soundtrack Of Our Lives, uit Zweden, was het alleen de zanger. Maar wat voor een zanger!

De bebaarde, langharige Ebbot Lundberg is een gezette Jezus-figuur, in die zwart-witte priesterjurk. Terwijl de rest van de groep steeds andere rock 'n' roll-poses aanneemt, wandelt Erlund met geheven armen over het podium als de Messias over het water. De Verlosser is een beetje blijven hangen in de jaren zestig, bleek gisteravond in de Melkweg. Zijn band blinkt dan ook uit in meerstemmige zang en liedjes met volle arrangementen, waarin klaroengeschal en psychedelische effecten verstopt zitten. Maar de groep heeft ook een hang naar rudimentaire hardrock, blijkt soms uit venijnige gitaarsolo's en massieve riffs. Toch is ook hier het effect steeds goedmoedig, dankzij een frivool orgel of verlossend koortje.

The Soundtrack Of Our Lives maakte al vier cd's, en toerde de afgelopen acht jaar onafgebroken door Amerika en Engeland om daar het publiek te veroveren. In de goed gevulde Oude Zaal van de Melkweg bleek The Soundtrack Of Our Lives live meer te bieden dan op cd. Niet alleen door de verheffende aanblik van Ebbot Lundberg, maar ook doordat de muziek meer diepte kreeg. Rare echo's, de suizeling van gefragmenteerde gitaarakkoorden, en een fanatieke tamboerijn in de hand van Lundberg gaven de muziek een grotere doorleefdheid. Op cd is de muziek soms wat te netjes volgens de boekjes. Lundbergs stem klinkt als de beschaafde versie van die van Lemmy (Motörhead), en je zou willen dat hij dat meer uitbuit. Bij het concert is zijn vervoering duidelijk. Hij loeit in de microfoon, wappert met zijn haren en klapt steeds feller in de handen. Dat Lundberg tussen de nummers door hard zijn best doet om zieltjes te winnen van het publiek, past precies bij zijn voorkomen.

Concert: The Soundtrack Of Our Lives. Gehoord: 30/11 Melkweg, Amsterdam.

    • Hester Carvalho