Parlement tegen kabinet Oekraïne

Het Oekraïense parlement heeft vandaag het vertrouwen in premier Viktor Janoekovitsj en zijn kabinet opgezegd. Het wenst een interim-regering. Moties daartoe haalden een krappe meerderheid.

Het parlement kan de regering formeel niet wegsturen. Wel staat president Koetsjma nu onder zware druk om zijn premier naar huis te sturen.

Het parlement belandde gisteren in een impasse over de moties. Na afloop stroomde een honderdtal boze betogers de lobby van het parlementsgebouw binnen. Voorzitter Litvin bracht de gemoederen met moeite tot bedaren. De oppositie trok zich terug uit het crisisoverleg en blokkeerde opnieuw het gebouw van de ministerraad. EU-coördinator Javier Solana reisde vandaag naar Kiev om de dialoog aan te zwengelen. Aan het overleg nemen ook de Poolse en de Litouwse presidenten en de voorzitter van de Doema, Boris Grizlov, deel. Grizlov voorspelde gisteren bloedvergieten en een opdeling van Oekraïne als de straatprotesten in Kiev voortduren.

De oppositie verdenkt president Koetsjma van tijdrekken. Het rumoer rond autonomie van oostelijke regio's zou een afleidingstactiek zijn om het westen bang te maken en Koetsjma in de positie van nationale redder te manoeuvreren. ,,De macht gebruikt het overleg om ons te bedonderen'', zei een oppositieleider.

In Kiev gonst het van geruchten over nieuwe presidentskandidaten. Premier Janoekovitsj, die ondanks hulp van de media en de staatsmacht onverkiesbaar bleek zonder massale stembusfraude, heeft zichzelf verder in diskrediet gebracht door separatistische tendensen aan te wakkeren. Dat zijn vrouw in Donetsk riep dat de betogers in Kiev psychotrope drugs gebruiken en lijden aan meningitis versterkt zijn positie evenmin.

President Koetsjma lijkt nu op zoek naar gematigde kandidaten om het tegen Viktor Joesjtjenko op te nemen. Hoge ogen gooit Sergej Tichipko, die maandag aftrad als chef van de Centrale Bank. Ook parlementsvoorzitter Litvin worden presidentiële ambities toebedacht, maar hij noemt speculaties daarover `een canard'.

De Centrale Bank nam gisteren noodmaatregelen tegen een dreigende bankcrisis. De afgelopen dagen was er een run op dollars uit angst voor een val van de nationale munt, de hrivna.