Oudere jongens

Een wekelijkse greep uit de kiosk. Vandaag Best Life, een nieuw blad voor oudere jongens die de midlifecrisis willen overwinnen.

Jarenlang mij zelden afgevraagd of ik gezond dan wel gelukkig was. Onverstandig, maar het is nog niet te laat, blijkt na lezing van een afgelopen week in Nederland gelanceerd blad. ,,Best Life biedt hulp en inspiratie bij al die zaken die essentieel zijn in het bestaan van een man die op volle toeren draait'', aldus de redactionele verantwoording: ,,vaderschap, relaties, werk, gezondheid, vrije tijd, geld, lingerie...''

Evenals de moederuitgave Men's Health is Best Life een in licentie van het Amerikaanse Rodale Press verschenen titel, die ook in Duitsland, Italië en Spanje wordt uitgeprobeerd. Geluk, beklemtoont dit blad, hangt sterk samen met de `levensstijl': stress en geen beweging zijn uit den boze, alleen met gezond eten, sporten en onthaasten overwinnen wij middelbare mannen de midlifecrisis. Over genotsmiddelen is Best Life milder: roken en drinken mag, mits met mate. Ook een ietsje overgewicht is toegestaan en bewegen mag eveneens niet mateloos.

Socioloog Ruut Veenhoven helpt de man met een aantal `wetten van de levenskunst' de begeerde balans te vinden: streef naar geluk, kies een levensstijl die bij je past, verander tijdig van levensstijl, blijf actief, ga freelancen, maak je niet druk om geld, neem een partner, koester je vrienden, geniet zonder wroeging en profiteer van het klimmen der jaren. Veenhoven heeft wetenschappelijk aangetoond dat mannen gelukkiger worden naarmate hun leeftijd stijgt, terwijl dat bij vrouwen juist andersom is. Dat heeft te maken met de huwelijksmarkt: oudere mannen hebben meer keus in partners, en een partner bevordert nu eenmaal geluk. ,,Als je van plan bent heel oud te worden'', stelt de `geluksprofessor', ,,kun je het best een man zijn.'' Statistiek-exegeses als deze gaan er bij de oudere jongens natuurlijk in als koek.

Onder de plastische kop `Uitdeuken' krijgt de ouder wordende man tips hoe rimpelvorming in het gelaat tegen te gaan van `cosmetisch arts' Robert Schoemacher. Ook zijn er tips van een ervaringsdeskundige over het hebben van `een veel jongere vrouw'. Vervolgens wordt in elf argumenten uiteengezet waarom vrouwen liever een ervaren (lees: oudere) bedpartner hebben: hij neemt de tijd, heeft geld en macht, maakt zin, is wijnkenner, is goed gekleed, rookt niet meer, is de schaamte voorbij, let minder op haar uiterlijk, is galant en minder egoïstisch en heeft een minder grote prestatiedrang.

De troostrijke boodschap van Best Life is dat ook bij het klimmen der jaren de viriliteit binnen handbereik ligt. Werd de morsige, buikige man met vage creatieve bezigheden in voorbije decennia nog als zijnde `interessant' getolereerd, in Best Life geldt als het summum een evenwichtige, energieke kerel met liefst een `wasbordje' aan de voorzijde en een paar drastische loopbaanbreuken achter de rug. Dit blad is, aldus de hoofdredacteur Jan Peter Jansen in Adformatie, ,,bedoeld voor mannen die het moment hebben bereikt dat ze zich realiseren dat er meer in het leven is dan werk. Ze zijn op zoek naar balans. Tussen werk, gezin en zichzelf''. Zo'n slogan was tot voor kort alleen aan vrouwenbladen voorbehouden.

Best Life, verschijnt 4 keer per jaar, €4,95