Oppositie in Roemenië: kiesfraude

De kiesraad in Roemenië heeft een eis van de oppositie om de verkiezingen van zondag wegens fraude te annuleren, verworpen. Regering en oppositie verwijten elkaar Roemenië's toetreding tot de EU in gevaar te brengen.

De Europese Unie volgt de ruzie met argusogen, gezien de wens van Roemenië om in 2007 tot de EU toe te treden. Op 17 december moeten de EU-regeringsleiders daar het groene licht voor geven.

De presidentskandidaat van de oppositionele Alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA), Traian Basescu, zei gisteren dat niet alleen is gefraudeerd met regeringsaanhangers die zondag met bussen van het ene naar het volgende stembureau zijn overgebracht en herhaaldelijk hebben gestemd, maar dat ook tienduizenden ongeldige stemmen ten onrechte zijn toegewezen aan de regerende sociaal-democratische partij PSD van zijn rivaal Adrian Nastase. In totaal zou bij de parlementsverkiezingen met 100.000 en bij de presidentsverkiezingen 160.000 stemmen zijn gesjoemeld. Volgens de bijna volledige einduitslag van de verkiezingen lagen de PSD en de DA 470.000 stemmen uit elkaar. De PSD zou 37 en de DA 31 procent van de stemmen hebben gekregen. In de presidentsverkiezingen kreeg Nastase 41 procent en Basescu 34 procent; zij moeten op 12 december in een tweede ronde tegen elkaar uitkomen.

Volgens Basescu is de DA evenwel de zege ontstolen door ,,schurken die van Roemenië een nieuwe Oekraïne willen maken''. Hij eiste annulering van de verkiezingen, nieuwe verkiezingen en het ontslag van de centrale kiesraad. ,,Ik vecht niet langer alleen voor het presidentschap maar voor het herstel van de democratie'', aldus Basescu.

De kiesraad wees de eisen met 21 tegen vijf stemmen af en meldde dat er geen sprake van fraude was geweest. Er waren wel ,,fouten'' gemaakt die door de oppositie ,,kwaadwillig'' waren geïnterpreteerd en die al snel waren gecorrigeerd, aldus de kiesraad. Ook de PSD wilde van de eis van Basescu niets weten. Zij zei dat sprake was geweest van ,,dubieuze praktijken'', maar invloed op de uitslag hebben die niet gehad. ,,Sommige politici zijn slechte verliezers en Traian Basescu is een van hen'', aldus een woordvoerder. De vertrekkende president Ion Iliescu, die de PSD gaat leiden zodra zijn opvolger is geïnstalleerd, verweet de DA haar ,,onverantwoordelijke en anti-nationale houding'' die ,,Roemenië compromitteert''.

De Roemenen stemden zondag elektronisch, nadat een plan van de EU voor het gebruik van fraudevrije stembiljetten als te duur was afgewezen. De kiezers konden in het stembureau van hun keuze terecht. Volgens de DA was het nieuwe systeem kwetsbaar voor manipulatie en waren de kieslijsten met 18 miljoen namen onvolledig. Maandag rond het middaguur werd gemeld dat er 300.000 ongeldige stemmen waren geteld; vijf uur later waren volgens Basescu 100.000 van die stemmen bij de PSD terechtgekomen.