Nostalgie

Een week na de verfrissende anti-kerstfilm Bad Santa verschijnt Surviving Christmas in de bioscoop. Een oerconservatieve, saaie bedoening, waarin de traditionele elementen van het subgenre van de kerstfilm van stal worden gehaald: het verruilen van cynisme voor oprechtheid, het inzien van het belang van warme familiebanden en het besef dat geld niet gelukkig maakt. In Surviving Christmas leert de vervelende yup Drew Latham deze normen en waarden weer waarderen als hij de familie Valco 250.000 dollar betaald om hem een leuke kerst te bezorgen die aan zijn onbezorgde jeugd doet denken. De Valco's hebben zo hun eigen (huwelijks)problemen maar het geld slaan ze niet af.

In de film kijken alle personages het liefst terug op vroeger, toen alles nog goed en onschuldig was. Een regressieve nostalgie die in een betere film symbool had kunnen staan voor het verlangen van de Amerikaanse natie naar een zorgeloze(re) tijd.

Surviving Christmas. Regie: Mike Mitchell. Met: Ben Affleck, James Gandolfini, Catherine O' Hara, Christina Applegate, Josh Zuckerman. In: Cinemec, Ede; Cinema, Leeuwarden.