`Nog geen discussie rouwprocedure'

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas wil geen uitspraken doen over welke procedure de Kamer zal volgen als prins Bernhard overlijdt. Weisglas vindt het niet gepast vindt om iets te zeggen over de rouwperiode, terwijl prins Bernhard nog leeft. Pas als een lid van het koninklijk huis overlijdt, maakt de Kamer de te volgen procedure kenbaar.

Aanleiding voor de opmerkingen van Weisglas zijn de mededelingen van de Tweede-Kamerleden Van Bommel (SP) en Eerdmans (LPF) over de periode van rouw die de Kamer in acht zou moeten nemen als Bernhard komt te overlijden. De twee deden gisteren in het televisieprogramma Nova hun uitspraken. Van Bommel meldde dat de Kamer had besloten om de periode waarin de Kamer na het overlijden van leden van het koninklijk huis niet vergadert, niet de standaard tien dagen zou moeten zijn. Eerdmans liet weten ook voor een kortere rouwperiode te zijn.

Na de dood van prins Claus en prinses Juliana vergaderde de Kamer niet vanaf het moment van overlijden tot de bijzetting van het stoffelijk overschot in Delft. In beide gevallen betrof het een periode van tien dagen.

Na de bijzetting van prinses Juliana stuitte het opschorten van de werkzaamheden op kritiek. Mede doordat het kabinet in deze periode haar werkzaamheden wel voortzette. Onder andere vice-premier Zalm vroeg zich af of het wel verstandig was om de werkzaamheden voor een periode van tien dagen te staken.