Mbeki versus Tutu

Na een onstuimige week weet emeritus aartsbisschop Desmond Tutu het zeker. Wat de president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, nodig heeft is een schietgebedje. ,,Ik zal voor u en uw regering blijven bidden, zoals ik dat ook voor de apartheidsregering heb gedaan'', belooft hij deze week in een brief aan het kantoor van Mbeki's partij, het ANC.

,,En ik wil u danken, meneer de president. Omdat u zegt wat u over me denkt. Dat ik een leugenaar ben met weinig eerbied voor de waarheid, dat ik een charlatan ben die net doet alsof hij zich werkelijk zorgen maakt over de armen en (-) de onderdrukten.''

Tutu's brief leest als een les in ironie aan Mbeki, die na een jaar van hoogoplopende ruzies deze week de aartsbisschop, tevens winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, onderuit de zak gaf. ,,Tutu bedient zich van holle retoriek'', schrijft Mbeki in een paginagrote brief die alle kranten haalde. ,,Tutu weet niet waar waarheid is'', en velt oordelen over het ANC ,,zonder ooit lid te zijn geweest.''

Het is niet de eerste keer dat Mbeki de oud-voorzitter van de waarheidscommissie leugenachtigheid verwijt. In 1998, bij de presentatie van het waarheidsrapport, dreigde hij Tutu nog met een rechtszaak omdat de commissie het ANC mensenrechtenschendingen verweet tijdens de periode van de apartheid.

Nu heeft Tutu het te bont gemaakt tijdens de Nelson Mandela-lezing van vorige week. Die toespraak is eigenlijk bedoeld als felicitatie aan de ANC-regering, precies tien jaar aan de macht. Maar behalve complimenten had Tutu ook bijtende kritiek. Omdat het economisch beleid van het ANC volgens de aartsbisschop alleen de zwarte elite verrijkt. Omdat niemand binnen de partij het ooit oneens durft te zijn met de president. ,,Omdat gedachteloze, kritiekloze kruiperigheid fataal is voor een levendige democratie.''

Mbeki heeft Tutu's gelijk vakkundig bewezen, schrijft de commentator van The Star vanochtend. ,,Met zijn verdediging heeft hij het pleidooi van de aanklager vakkundig gestaafd.'' Het ANC zit intussen flink met de ruzie in de maag. Wat Tutu betreft is de oplossing simpel. ,,Laat ons praat man'', liet hij gisteren weten.