Manuscript Gerard Reve op veiling

Op een veiling in Amsterdam wordt een tot nu toe onbekend fragment uit Gerard Reve's roman De Stille Vriend (1984) aangeboden. Ook zijn er brieven, waaronder van zijn geschiedenisleraar Presser.

Rond 1958 leerde Gerard Reve in Parijs een tien jaar jongere Fransman kennen. Dat schrijft hij althans in een ongepubliceerde fragment. In een hotel in de buurt van de Boulevard St. Michel ,,vierden wij onze liefde'', zo schrijft Reve. De naam van het hotel weet hij niet meer, ,,maar wel dat er op de gang een vaas stond met plestik roosjes waarin elektrieke lampjes brandden (...). Misschien wees de kunstmatigheid ervan op het onwerkelijke en onhoudbare van onze liefde, want zij kon niet duren''. De `broodmagere' en rijke Fransman, door Reve `Frédérique D.' genoemd, zou later opduiken in Het Boek van Violet en Dood (1996) als de vroeggestorven `Alain V.'

Het fragment, dat twaalf bladen netschrift beslaat, is afgedrukt in de catalogus van het Amsterdamse antiquariaat Aenigma. Vanaf vrijdag vindt daar een verkooptentoonstelling plaats van een bijzondere collectie: de volledige manuscripten van de roman De Stille Vriend (247 bladen), van de viertal lezingen die in 1986 werden gepubliceerd onder de titel Zelf Schrijver Worden en van de lezing Het Geheim van Louis Couperus uit 1987.

Ook wordt een twintigtal brieven, aan de schrijver gericht, te koop aangeboden. Reve's vroegere geschiedenisleraar Jacques Presser is een van de correspondenten. De collectie komt uit het archief van Reve's levensgezel, Joop Schafthuizen.