Helmrich in Utah

De Nederlandse film De stand van de maan van Leonard Retel Helmrich, een documentaire over Indonesië, is opgenomen in de World Cinema Competition van het Sundance Festival in Park City, Utah, het belangrijkste festival voor Amerikaanse onafhankelijke film. Het vervolg op die documentaire, Stand van de zon, kreeg vorige week de Joris Ivens Prijs op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Ook de eveneens door Scarabee films geproduceerde documentaire Yang Ban Xi, The 8 model works van Yan Ting Yuen, een film over Chinese opera's uit de tijd van de Culturele Revolutie, is in de competitie opgenomen. Eerder maakte zij een documentaire over Chinese restaurants in Nederland. Sundance vertoonde altijd al buitenlandse films, maar doet dat nu voor het eerst in de vorm van twee competities, een voor documentaires en een voor speelfilms. Volgens het Amerikaanse vakblad Variety wordt Sundance daardoor een concurrent van de festivals van Rotterdam en Berlijn, dat bovendien als voordeel heeft dat dit festival het eerste van het jaar is. Volgens Gerwin Tamsma, programmeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) draaien er maar twee titels op Sundance die Rotterdam wil vertonen. ,,Of dat ook gebeurt, hangt af van Berlijn, dat voor ons een veel grotere concurrent is, net als Cannes.''