Filmmuseum biedt voer voor cinefiele veelvraat

Bernardo Bertolucci's The Dreamers is begin dit jaar door filmcritici erg zuinigjes ontvangen. Zijn terugblik op het revolutionaire jaar 1968 - de tijd van studentenprotesten tegen de Franse regering - werd vooral afgerekend op de drie hoofdrolspelers, volgens deze krant `zelfingenomen kwasten' die experimenteerden met seks en politiek. Toch zijn er weinig films die het wat dorre woord `cinefilie' beter inzichtelijk maken: het dwangmatige bioscoopbezoek, de verzameldrift van alles wat maar met cinema te maken heeft en de felle discussies over wie er een betere komiek is: Keaton of Chaplin.

De film ademt cinefilie met zijn vele verwijzingen naar andere films, zoals Jean-Pierre Melville's Les enfants terribles (1950), niet toevallig ook een film over een benauwende driehoeksverhouding. Bertolucci verwerkte vloeiend archiefbeelden in de scènes met zijn hoofdpersonen. Als Isabelle een stukje uit Greta Garbo's Queen Christina (1932) naspeelt snijdt Bertolucci van haar naar Garbo, die de door Isabelle ingezette beweging lijkt af te maken.

The Dreamers begon met journaalbeelden van de bezetting van de Cinématèque Française als protest tegen het ontslag van de directeur, de legendarische Henri Langlois. Langlois zag in de jaren dertig als een van de eersten het belang van het verzamelen en conserveren van filmisch erfgoed. Hij is onderwerp van de drieënhalf uur durende documentaire Le fantôme d'Henri Langlois van Jacques Richard, die na vertoningen op het IDFA nog twee keer te zien is in het Filmmuseum. Het is een uitputtende documentaire over veertig jaar uit het leven van Langlois, vol geestige anekdotes over de flamboyante verzamelaar en inspirator van de Nouvelle Vague-generatie. Die regisseurs zaten als cinefiele veelvraten elke dag in de Cinémathèque om te zien wat Langlois nu weer geprogrammeerd had.

Naast The Dreamers en Le fantôme d'Henri Langlois laat het Filmmuseum ook de films zien die in deze films als fragmenten `geciteerd' worden.

Film en Filmmusea. T/m 30 december. In: Filmmuseum Vondelpark, Amsterdam. Info: www.filmmuseum.nl

    • André Waardenburg