Eis cel na steekpartij school

Tegen een 15-jarige jongen uit Heerenveen is gisteren voor de Leeuwarder rechtbank een gevangenisstraf geëist van acht maanden en twee weken plus behandeling in een jeugdinrichting, wegens poging tot doodslag op een 17-jarige medeleerling uit Joure in maart dit jaar op een school in Heerenveen. De jongen, van Antilliaanse afkomst, wordt ervan verdacht dat hij met een aardappelschilmesje zijn klasgenoot in de hartstreek heeft gestoken.

De gevorderde celstraf is gelijk aan het voorarrest. Opname in een jeugdinrichting ter behandeling is volgens het OM nodig, omdat de kans op herhaling groot is. ,,De jongen heeft een kort lontje. Hij mag wat ons betreft voorlopig niet naar huis'', aldus de Leeuwarder persofficier van justitie. Behandeling in een jeugdinrichting duurt maximaal twee jaar, maar kan met nog eens twee jaar en zes jaar verlengd worden.

De zitting vond achter gesloten deuren plaats. De advocaat van de jongen verklaarde na afloop dat zij had gepleit voor een celstraf van tien maanden en voorwaardelijke behandeling in een jeugdinrichting. Zij achtte poging tot doodslag niet bewezen, maar alleen zware mishandeling. De tien maanden zouden voldoende zijn om de begeleiding van de jongen vanuit huis op te starten. Diverse deskundigen hebben een dergelijke thuisbehandeling geadviseerd, aldus de raadsvrouw. Volgens haar heeft haar cliënt ,,ontzettend veel spijt'' van zijn daad.

Het slachtoffer, afkomstig uit Sri Lanka, was bij de zitting aanwezig. Hij eiste een schadevergoeding van 4.038 euro, waarvan 2.900 euro wegens geleden emotionele schade en de rest wegens materiële. Het OM ging mee in de hoogte van het bedrag voor immateriële schade, maar vond 205 euro materiële schade op zijn plaats.

Beide jongens waren klasgenoten van praktijkschool De Compagnie in Heerenveen. Het tweetal kreeg op 30 maart dit jaar op het schoolplein ruzie. De verdachte stak later in het praktijklokaal op zijn klasgenoot in. Volgens de raadsvrouw zou haar cliënt ,,in een pure opwelling'' gehandeld hebben. Volgens het OM was er geen enkele aanleiding voor de steekpartij.

De jongen keert niet terug naar de praktijkschool. De rechtbank doet op 14 december uitspraak.