Burgemeester Leers wil zijn wethouders zelf aanwijzen

Burgemeester G. Leers van Maastricht meent dat een gekozen burgemeester, alsmede het halveren van het aantal wethouders en raadsleden kunnen leiden tot een ,,veel doortastender gemeentebestuur''. Hij wil de wethouders zelf aanwijzen.

De CDA'er, die maandag de Machiavelliprijs kreeg voor zijn `hardnekkig leiderschap', pleit in zijn gemeente voor drie wethouders: een voor economisch-ruimtelijke ontwikkelingen, een voor sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en een voor externe dienstverlening. Leers haast zich te zeggen dat zijn idee pas hanteerbaar is bij een gekozen burgemeester. ,,Thans hebben we nog zeven wethouders, die zijn nodig en goed. Ik ben zelfs trots op hen.''

Als Leers in 2006 of later `op zijn programma' wordt gekozen tot burgemeester, wil hij zijn beleid uitvoeren met wethouders die hij zelf kiest. Hij gaat de verkiezingen in met een running-mate, die daarna loco-burgemeester wordt.

Volgens Leers moeten B en W straks een team vormen, dat ,,keuzes maakt'' en ,,richting geeft''. ,,Het college kan niet de hele dag zitten managen, dat moet het overlaten aan de gemeentesecretaris en de directeuren. Wat de ambtenaren betreft, zij zijn voortdurend bezig verantwoording af te leggen. Er heerst een afrekencultuur, die leidt tot te veel ambtenaren en te veel bureaucratie.''

Als het aan Leers ligt, gaan B en W van Maastricht in de toekomst vaker de stad in om de burgers bij het bestuur te betrekken. ,,We regelen te veel voor de burgers, en niet met de burgers. B en W moeten zich niet verschuilen in een kaasstolp.''

De gemeenteraad kan in de toekomst best worden gehalveerd, vindt Leers. ,,We hebben al grote moeite om de raad te vullen. Beperk die groep tot professionals, met een goed hulpapparaat, zou ik zeggen.''

De gemeente kan op eigen houtje het aantal wethouders en ambtenaren verkleinen, maar dat geldt niet voor het aantal raadsleden. Leers: ,,Dat nog niet het geval is, is een gedrocht. Ik heb daarover gedebatteerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.''

    • Guido de Vries