Bont is niet meer van je oma

Bont laat zich dit jaar in de mode van zijn vrolijkste kant zien. Het blijft het een omstreden product, maar deze winter kun je bijna niet zonder.

Toen de nertsmantel nog het burgerlijk symbool was van iemand die het had gemaakt, was het kopen van een bontjas een serieuze zaak. Het was een aanschaf die een leven lang mee moest.

Een hoeraatje voor de opleving van bont! We hoeven niet meer plechtig te doen over het donzige spul van nu, want het laatste dat we deze winter waarschijnlijk zullen kopen is een degelijke jas in een praktische kleur die twintig winters moet kunnen doorstaan.

Het meeste is niet eens kleding tegen de kou. Integendeel, bont heeft de vorm van geestige en malle accessoires gekregen. De kleuren staan ver af van de natuur: levendige tinten, van pastel via vruchtenkauwgom tot bordeauxrood en gifgroen. Top-accessoire is het bontkraagje. Het kleine sjaaltje van bont, eens alleen gedragen door oma's, herleefde dankzij Prada en ligt nu op elke toonbank. Bontjes worden nonchalant om de hals gedrapeerd, op de kraag van colbertjes genaaid of boven een trui geknoopt.

Het bontje is dan ook iets dat je dit seizoen gewoon moet hebben, van de grote, knuffelbare stola tot de iele stropdas. Het hoogtepunt is de korte cape, bijeengehouden met een strik boven een nauwsluitende avondjurk of om de schouders van een tweedjasje. De kleuren zijn even gevarieerd als de silhouetten en zelfs dessins als strepen, vlekken of een zebrapatroon komen voor – en voor de echte logofanaten is er een sjaal met het monogram van Louis Vuitton over de pels heen gedrukt.

De prijs voor de creatie van bont-`light' gaat naar Fendi. De sjaal van gebreide sabel die Carla Fendi bij de millenniumwisseling samen met Karl Lagerfeld ontwierp, inspireerde tot het gebreide bont dat nu in elke prijsklasse opduikt. Truitjes en mini-vestjes die met konijn zijn afgezet liggen in elk warenhuis, waarmee de chic binnen ieders bereik gekomen is. Dit grappige spul heeft een vrolijke lichtvoetigheid, die nog wordt versterkt doordat het meestal konijntjeswit of babyroze en babyblauw is.

Het plezier van bont is bereikbaar voor iedereen die het lef heeft om gekke accessoires te dragen. Beroemdheden geven het voorbeeld, waarbij Jennifer Lopez zwaait met haar sneeuwbal van een Fendi-tas en de enkellaarsjes met bontrand van Moschino wedijveren met de bontgevoerde sneeuwlaarzen van Marc Jacobs als het lievelingsschoeisel van Hollywood.

En dan zijn er de grote tassen, van de reusachtige bonten schoudertas van Oscar de la Renta tot een bonten boodschappenkarretje. Bij de handtassen vinden we de gebruikelijke lederen exemplaren met trossen bontkwastjes.

De bontmuts, ooit alleen te zien in Aspen of St. Moritz, is hip geworden. De elegante fez van Prada contrasteert met de grote mutsen van Celine, waar de collectie van de vlotte ontwerper Michael Kors de kou op afstand hield. Ook de hoofdband heeft indruk gemaakt, met de bonten pompons die altijd bij wedstrijden jeugdschaatsen werden gedragen. Bij kleding wordt bont vaak ingezet om er pols, hals en zoom mee af te zetten en zo een tastbaar zweempje luxe te verschaffen.

En het bontjasje of de bontmantel? Ook al zal de natuurlijke schoonheid van sabel of vos nooit uit de mode raken, de huidige trend is het vest van Giorgio Armani in pauselijk paars of de dolle regenboogjas van Christian Lacroix. Nu de mode-industrie technisch volmaakt, vederlicht en veelkleurig kunstbont kan maken, is fun-fur de keus van een nieuwe generatie.

Is de bontaankoop substantiëler dan een accessoire, het houdt toch dat nonchalante. Een cape is cool omdat hij het midden houdt tussen gekleed en vlot, net zoals het vest minder formeel is dan een jasje.

De trenchcoat is even elegant van bont als van andere materialen, al is de hang naar bescheidenheid nu minder en doet de regenjas met bontvoering daardoor oudbakken aan – tenzij de voering toevallig van uiterst chic hermelijn of sabel is. Zoals er ook minder bontrandjes te zien zijn, nu bonten accessoires als wanten of sjaals populair zijn geworden.

Er is nog een belangrijke verandering in de wereld van het bont: dankzij de lichtvoetigheid die de mode regeert ontpopt zich, voor het eerst sinds in de jaren vijftig, toen stola's en avondcapes in de mode waren, bont zich weer als avondkleding.

Suzy Menkes is redacteur mode en stijl bij de `International Herald Tribune' in Parijs.

Vertaling Rien Verhoef, ©New York Times Syndicate

    • Suzy Menkes