Boneless chicken

Voor het maken van deze Ghanese snacks zijn 3-lids kippenvleugels nodig, ofwel vleugels die niet zijn ontdaan van de schraal bevleesde tip. In Nederland worden altijd tiploze vleugels (2-lids) verkocht omdat Nederlanders niet willen betalen voor iets waarvan ze denken dat ze er niets aan hebben. (Vleugeltippen komen o.a. van pas bij het maken van bouillon of saus.). Bestel dus tijdig bij de poelier 3-lids kippenvleugels. Witte paneermeel – delicater en neutraler van smaak dan lichtbruine – is te koop in Chinese en Japanse winkels, evenals rijstvermicelli. Bereiding: Snijd het vlezige schouderstukje van de vleugels er bij het eerste gewricht af; gebruik het voor bouillon of ragout. Snijd de pezen van elk vleugelbotje rondom los en maak het vlees met de wijsvinger los van beide dunne botjes tot onderaan bij het gewricht; zorg dat vel en vlees niet scheuren. Wrik de botjes los en gooi ze weg. Er zijn nu lege vleugelzakjes verkregen die bij de tip kunnen worden vastgehouden. Snijd de gekookte rijstvermicelli in korte stukjes en werk ze samen met sjalot, peterselie, verkruimelde maggi en naar smaak gemberpoeder, cayennepeper en zout door het gehakt. Vul hiermee de vleugelzakjes, druk de vulling stevig aan en vorm bovenaan een ronde kop zodat de vleugels `hun schouders' terugkrijgen. Stoom de vleugels 5 minuten in een toegedekte groentestomer zodat het vlees stevig wordt. Laat ze afkoelen. Klop het ei los samen met 3 eetlepels water en een snufje zout. Wentel de vleugels door het ei en vervolgens door paneermeel tot ze rondom gepaneerd zijn. Laat ze een uur (of langer) op een koele plaats (niet in ijskast) rusten. Frituur de vleugels in twee porties in een wok gevuld met een flinke laag hete (maar niet dampendhete) olie gedurende 12-14 minuten of tot ze rondom goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken in een bolzeef. Pak de vleugels op bij de tip, doop ze in hot peppersauce en eet ze uit het handje. Ziedaar het grote nut van de vleugeltip.

Morgen: soep met snijbiet

    • Florine Boucher