Advocaat loopt weg uit rechtszaal

Advocaat T. Hiddema heeft gisteren tijdens een rechtszaak in de Almelose rechtbank de verdediging neergelegd omdat hij zich niet kon verenigen met de strategie van zijn cliënt. Hiddema verdedigde een inwoner van Goor die verdacht wordt van moord of doodslag op zijn vriendin.

De man hield zich niet aan de ,,vrij strakke regie'' die van tevoren met Hiddema was afgesproken. ,,Ik had deze meneer voor de rechtszitting aan de ketting gelegd. We zouden één verhaal houden. Maar meneer begon na vijf minuten een eigen koers te varen, zodanig dat ik er geen controle meer op had'', aldus de advocaat.

De verdachte hield de rechtbank voor dat zijn vriendin met drie messen op zichzelf had ingestoken, waarbij onder meer een hartkamer en de longen werden doorboord. Hiddema wilde deze versie van het gebeuren niet verdedigen. ,,De rechter begon mij aan te kijken voor een toelichting, maar ik ben afgehaakt.''

Hiddema zegt zijn cliënt vooraf gewaarschuwd te hebben dat hij de verdediging neer zou leggen als deze zich niet aan de afgesproken strategie zou houden. ,,Ik ben geen lakei van mijn cliënt, dit vloeit voort uit mijn beroepstrots.'' Het is voor het eerst in zijn 25-jarige carrière dat de strafpleiter tijdens een zitting terug is getreden. ,,Ik heb me ook wel eens voor aanvang moeten distantiëren van een cliënt, maar nog nooit tijdens een rechtszaak. Dit is een triest moment.''

De rechtszitting tegen de man uit Goor wordt over enkele maanden voortgezet. De Almelose rechtbank heeft er bij de man op aangedrongen dat hij een andere advocaat in de arm neemt.