Verboden de weg te vragen aan kinderen

Automobilisten in de Duits-Limburgse grensstreek moeten niet langer de weg vragen aan kinderen. Daartoe heeft de Duitse politie in de grensstreek gisteren opgeroepen. De politie in Aken hoopt met de oproep te voorkomen dat automobilisten zonder kwaad in de zin worden verdacht van het ontvoeren van kinderen.

De Duitse politie heeft de Nederlandse politie in de grensstreek niet op de hoogte gesteld van de oproep. De Nederlandse politie in de grensstreek is niet blij met de door de Duitse politie gezochte publiciteit. ,,We willen de zaak juist zo rustig mogelijk houden'', zegt een woordvoerder van de regiopolitie Limburg Zuid. ,,Wat is de meerwaarde van deze oproep, vragen we ons af. Deze zaken zijn de afgelopen weken al zo breed uitgemeten. We zijn heel intensief op zoek naar de daders, en daar hebben we alle energie voor nodig.''

In de Duitse grensstreek deden zich afgelopen vrijdag twee pogingen tot ontvoering voor. Een automobilist sprak in het Duitse Herzogenrath bij Kerkrade een 13-jarig meisje aan, en in Simmerath werd een 11-jarig jongetje benaderd. Volgens de Duitse politie werden de kinderen vastgehouden, maar wisten zij zich los te rukken en te ontsnappen. Ook in het Duitse Düren werd afgelopen week een kind op die manier bijna ontvoerd.

Afgelopen woensdag probeerde een onbekende man in Geleen een twaalfjarig meisje van haar fiets te sleuren. Omstanders wisten het kind uit de handen van de man los te rukken. De dader vluchtte. De Duitse en Nederlandse politie hebben nog geen verdachten opgepakt in de reeks recente voorvallen.

Op de scholen in de grensstreek worden de kinderen door docenten inmiddels gewaarschuwd. Kinderen mogen niet in gesprek gaan met volwassenen die ze niet kennen. Ook moeten kinderen om een met hun ouders afgesproken wachtwoord vragen, als ze worden aangesproken door een onbekende.

Deze aanpak werkte in het Zuid-Limburgse Sibbe, toen begin november een jongen uit groep zes van een basisschool werd aangesproken door een onbekende man, die naast zijn auto stond. De man beloofde vijfhonderd euro als de jongen mee zou gaan. Toen de man desgevraagd een verkeerd wachtwoord gaf, fietste de jongen snel door.