Tegen `VdB' werkstraf geëist

Het parket in België heeft gisteren voor de rechtbank in Dendermonde een werkstraf gevorderd tegen wielrenner Frank Vandenbroucke wegens het bezit van een aantal hormonen- en dopingprodukten. De verboden middelen werden in februari 2002 tijdens een huiszoeking bij de renner aangetroffen.

De dopingzaak rond Vandenbroucke was het gevolg van de aanhouding van de Franse verzorger Bernard Sainz voor een snelheidscontrole. In zijn kofferbak vond de politie allerlei verboden, prestatiebevorderende produkten. Na de verklaring van Sainz dat hij de nacht bij Vandenbroucke had doorgebracht, volgde bijna drie jaar geleden huiszoeking bij de renner.

Daar vonden de speurders een een groot aantal dopingmiddelen, variërend van het bloeddopingmiddel epo tot morfine. ,,Vandenbroucke slikte een massa vuiligheid'', vertelde procureur Van Linthout gisteren tijdens de zitting in de aanwezigheid van renner die onder contract staat bij de Belgische ploeg Mr.Bookmaker. ,,Vele middelen kwamen van de Duitse en Spaanse markt. Er was zelfs een gloednieuw middel bij dat nog niet in België verkrijgbaar was. Graag hadden we het dossier verder uitgespit en de grote garnalen in de handel gevangen, maar Vandenbroucke verkoos daarover te zwijgen.''

De advocaat van de renner vroeg gisteren vrijspraak voor zijn cliënt. Hij stelde zich op het standpunt dat de rechtbank niet bevoegd is Vandenbroucke te veroordelen, aangezien de renner daarvoor reeds een disciplinaire straf van de Vlaamse Gemeenschap in de vorm van zes maanden schorsing had gekregen.