Reissnoer voor de laptop

Een knot snoeren in de laptoptas. Pas na ontrafeling laat de draagbare computer zich aan bijvoorbeeld een usb-printer, telefoon of netwerk koppelen. Dat hoeft – als netjes oprollen en opbergen geen optie is – niet per se een tijdrovende knoop te zijn. Fabrikant Macally maakte een handig haspeltje: één kabel die drie in één is en met één druk op de knop zichzelf opruimt.

Macally maakt randapparatuur voor Macintosh-computers, maar de (universele) `combikabel' werkt met iedere computer. Het is een usb-kabel van 137 centimeter die in een handzaam eivormig maar plat haspeltje wordt opgerold. Het snoer is opgedeeld in twee helften. Door een helft naar buiten te trekken, komt de andere helft vanzelf naar buiten. Met een druk op het knopje dat zich op de haspel bevindt, vliegen de draadjes zoals bij een rolmaat weer naar binnen.

Deze usb-kabel werkt met usb 1.1 en het snellere usb 2.0 en de uiteinden zijn een usb-a en een usb-b stekker, die bijvoorbeeld een usb-printer kunnen verbinden. De eerste is het platte stekkertje (zoals aan een usb-muis) en past in een usb-poort op de computer; b is de wat dikkere zoals die in veel printers past. Een opzetstukje verandert de b-plug in een ontvangende a-stekker, zodat het snoer ook dienst kan doen als een usb-verlengsnoer.

Verder is er nog een opzetstukje of adapter dat de b-stekker verandert in de wat zeldzamere usb-b ministekker. En dan zijn er nog twee paar opzetstukjes, die beide uiteinden in een telefoon- en een ethernetplug veranderen. Het setje past in een bijgeleverd etui en de adviesprijs is 26 euro.

Website: www.macplus.nl

    • Jeroen Pietersma