Museum het Louvre krijgt filiaal in Lens

Het Parijse Louvre opent een filiaal in het Noord-Franse Lens. Premier Jean-Pierre Raffarin maakte dit gisteren bekend bij een bezoek aan de stad.

Lens won een strijd tussen zes steden. Het nieuwe museum, Louvre II genaamd, zal 22.000 vierkante meter groot worden. Het zal zo'n 500 tot 600 werken uit enorme collectie van het Louvre tentoonstellen. Om de drie jaar zullen de geëxposeerde werken voor andere zullen gewisseld. De kosten van het filiaal bedragen 105 miljoen euro. De Europse Unie zal voor ongeveer een vijfde bijdragen aan de jaarlijkse exploitatiekosten van 10 tot 12 miljoen euro. De opening van het Louvre staat gepland voor het voorjaar van 2009.

Lens, dat zo'n dertig kilometer onder Lille ligt, heeft geen station aan een van de TGV-lijnen en is met de gewone trein in twee uur vanaf Brussel en in iets meer dan een uur vanuit Parijs te breiken. De omgeving was vroeger een belangrijk mijnbouwgebied maar wordt tegenwoordig geplaagd door een hoge werkloosheid. Dat er veel mensen in de streek wonen, is een belangijke reden om daar de uitbreiding van het Louvre te vestigen. In een cirkel van 100 kilometer wonen 7 miljoen mensen. Maar de bedoeling is ook dat er internationale aantrekkingskracht van het museum uit zal gaan. Het stadje Lens had tot nu toe weinig te bieden, behalve de voetbalclub SC Lens (momenteel een lage middenmoter in de eredivisie).

Het toekomstige museum zal worden gebouwd op een oude mijn en krijgt een groene omgeving. Het gebouw krijgt de vorm van een uitgerekte driehoek die zich uitstrekt tussen slakkenbergen en mijnwerkershuisjes. Het Louvre is een van de grootste musea ter wereld, maar kampt met ruimtegebrek. In de ondergrondse depots kunnen tegenwoordig geen werken meert worden opgeslagen, omdat ze daar worden bedreigd door het water van de Seine.

Een architect van het nieuw te bouwen museum is nog niet bekend, maar het Louvre in Lens moet een architecturaal hoogstandje worden, aldus de initiatiefnemers. Zij wijzen erop dat het Guggenheim in Bilbao bijvoorbeeld meer publiek trekt om het gebouw dan om wat er in het museum aan kunst te zien is.