KNVB past plan voetbal 2005 aan

De KNVB is afgestapt van het voornemen volgend seizoen op nieuwsjaarsdag te voetballen. De nieuwe competitie zal ook niet zoals gepland begin augustus 2005 aanvangen maar later in die maand.

Dit verklaarde KNVB-directeur Henk Kesler gisteravond in Den Haag na overleg tussen de voetbalbond, minister Remkes van Binnenlandse Zaken, de politie en de betrokken burgemeesters. De overheidsinstellingen hadden om veiligheidsredenen grote bezwaren tegen de inzetbaarheid van politie bij voetbalwedstrijden op drukke (feest)dagen. Zo noemde de Raad van Hoofdcommissarissen de plannen voor de competitie onlangs in een brief aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken onaanvaardbaar.

De afdeling betaald voetbal van de KNVB is van plan vanaf volgend seizoen de competitie van de eredivisie uit te breiden met een play-offcompetitie voor deelname aan Europa-Cuptoernooien als de Champions League en de UEFA Cup. Dit zou van een uitbreiding van het aantal speeldagen tot gevolg hebben. Ook voorzag de nieuwe opzet in wedstrijden op tweede kerstdag en nieuwjaarsdag. De nieuwe opzet van de voetbalcompetitie zou een wedstrijdschema met 16 tot 22 extra speeldagen tot gevolg hebben.

Volgens burgemeester Peter de Jonge van Heerenveen, die optrad als woordvoerder van de burgemeesters in speelsteden van profclubs, behoort de inzet van meer politie niet tot de mogelijkheden. De extra kostenpost zou een bedrag van circa 800.000 euro vergen. De Jonge: ,,Door de komst van meer wedstrijden is vijf tot tien procent extra politie-inzet nodig. We zullen moeten proberen op andere, slimme manieren de veiligheid rond de wedstrijden te waarborgen. Wij zijn graag bereid mee te denken aan een goede oplossing voor alle betrokken partijen.''

De betrokken partijen zijn in principe akkoord met de vorming van een werkgroep, die de haalbaarheid van de nieuwe opzet van de competitie betaald voetbal gaat onderzoeken en in januari 2005 tot concrete maatregelen moet komen. De KNVB heeft tot volgende week bedenktijd gevraagd. De bondsdirecteur wil het plan maandag eerst in de algemene vergadering voorleggen aan de clubs.

Kesler: ,,Aan dit overleg zit een tijdslijn vast. En die zou bijvoorbeeld schadelijk kunnen zijn voor het bidbook dat er nu ligt inzake de tv-rechten. Daarom wil ik eerst de achterban raadplegen''

Volgens Kesler werd de bijeenkomst in Den Haag gekenmerkt door een coöperatieve houding van alle partijen. ,,Zoals een burgemeester het noemde: een sfeer met opklaringen, maar nog wel bewolkt'', sprak de bondsdirecteur bij het verlaten van de vergadering tegenover persbureau ANP.