`Invasie Rwanda' overvalt Congo

Duizenden Rwandese soldaten zijn de afgelopen dagen het buurland Congo binnengevallen. Een Westerse diplomaat die onbekend wil blijven, heeft dat gisteren verklaard tegenover het persbureau AP. Parkbeheerders in Oost-Congo en plaatselijke traditionele leiders hebben het bericht van de diplomaat bevestigd. Maar de vredesmacht van de Verenigde Naties in Congo heeft tijdens helikopterpatrouilles geen Rwandese troepen gezien. Rwanda wilde gisteren bevestigen noch ontkennen dat Rwandese troepen de grens met Congo zijn overgestoken.

De Congolese president Joseph Kabila kondigde gisteren aan dat hij binnen twee weken 6.400 tot 9.600 regeringssoldaten naar Noord-Kivu stuurt, de provincie in Oost-Congo die aan Rwanda grenst. Hun eerste opdracht is te verhinderen dat Rwandese Hutu-rebellen vanuit Congo aanvallen doen op Rwanda. ,,Maar we sturen ze ook om de Rwandese aggressie aan onze grens een halt toe te roepen. Dat is logisch'', zei een woordvoerder.

Rwanda had vorige week al gedreigd met een invasie omdat de Congolese regering niet in staat is de Rwandese Hutu-rebellen onschadelijk te maken die vanuit Congo opereren. Ook een ontwapeningsprogramma van de Verenigde Naties dat vijf maanden geleden is begonnen, heeft weinig resultaat gehad. De rebellen zijn overwegend oud-leden van de Interahamwe, de militie die een hoofdrol speelde bij de genocide in Rwanda tien jaar geleden. Rwanda is Congo al twee keer eerder binnengevallen – in 1996 en 1998 – om de rebellen onschadelijk te maken. Dat leidde de laatste keer tot een burgeroorlog die naar schatting aan 3,2 miljoen mensen het leven heeft gekost.

Congo heeft altijd gezegd dat Rwanda het had gemunt op de bodemschatten in Oost-Congo. Uit VN-rapporten blijkt dat Rwanda en Oeganda aan de oorlog veel geld hebben verdiend. Sinds midden vorig jaar leidt de Congolese president Kabila een overgangsregering, waarin ook rebellen, milities en oppositiepartijen zijn opgenomen. Alle strijdende partijen moeten worden geïntegreerd in een nieuw nationaal leger. Maar het vredesproces verloopt uiterst traag. Volgend jaar moeten verkiezingen worden gehouden, maar in het oosten van het land komt het nog regelmatig tot gevechten.