In één keer dekkend

Voor muren en plafonds zijn er talloze latexverven, met verschillende dekkingsgraad. De superdekkende tex is favoriet. ,,Ik moet er niet aan denken twee keer te moeten witten.''

De wasmachine staat zacht te draaien op de kleine zolderkamer. ,,Hier ben ik begonnen'', zegt Daan Menting (33) terwijl ze naar de witte muren wijst. Een paar weken geleden heeft ze met haar vriend een nieuwe woning in Nijmegen betrokken. Het ruime, vrijstaande pand is acht jaar oud. ,,Heel veel hebben we er niet aan hoeven doen'', zegt ze terwijl ze de trap afloopt – waar vader Wim een leuning monteert. ,,Maar de muren wilden we toch texen'', zegt Daan. ,,Je maakt je de woning sneller eigen. Je begint schoon.''

De plafonds waren nog wit genoeg, zegt Daan. Die hebben geen likje latex gekregen. ,,Ik vond dat alle moeite niet waard.'' Verder is het hele huis met slechts één soort latexverf behandeld. ,,Superdekkend spul van Sigma. Het spat niet, en je bent er in één keer vanaf. Ik moet er niet aan denken twee keer te moeten witten.''

Volgens verfverkoper Herman Dodemont is het frappant hoeveel mensen een hekel hebben aan schilderwerk. ,,Het moet zo weinig mogelijk moeite kosten. De superdekkende latex loopt bij ons het beste'', zegt Dodemont, medewerker bij de Nijmeegse winkel MegaVerf, waar Daan Menting haar verf heeft gekocht.

Gemak kost geld, zegt chemicus Dick Keus van TNO Industrie. Volgens hem zijn er tientallen soorten latexverf in de handel, maar juist de duurdere goeddekkende tex wordt het beste verkocht. Terwijl voor de muren van bijvoorbeeld een trappenhuis een goedkopere, wat minder goed dekkende latexverf net zo goed is. De consument kan zich zo tientallen euro's besparen. Hetzelfde geldt voor plafonds. Ook daarvoor is de zogenaamde veegvaste verf afdoende. ,,Het is geen sterke verf, je wast hem er zo af. Maar hij voldoet omdat je de oppervlakken niet mechanisch belast'', zegt Keus. Met andere woorden, er botsen geen spelende kinderen tegenaan, en er wordt niet met truien langsgeveegd.

Voor de muren van huiskamers raadt verfdeskundige Keus een zogenaamde wasbare latex aan. Die bevat meer bindmiddel, en is daardoor iets beter bestand tegen ravottende kinderen of stotende stoelen. Voor natte ruimtes, zoals badkamer en keuken, komt de schrobvaste verf in aanmerking. Die kan het meeste hebben. Eventueel wordt een latexverf met een schimmelwerend ingrediënt gekozen. Dat geldt met name voor inpandige badkamers en douches, zegt verfverkoper Dodemont, die al 35 jaar ,,in de verf'' zit. ,,Dat zijn slecht geventileerde ruimtes, met vaak maar een klein afzuigertje.'' Volgens Dodemont is het zaak om in de natte ruimtes de latex aan te brengen op schone en vooral droge muren. En ook al zit er verf met schimmelwerend middel tegen muren en plafond, toch blijft ventilatie essentieel. ,,Verf breng je aan voor de versiering, het kan vocht niet eindeloos weren.'' Het beste wapen tegen schimmel blijft volgens Dodemont een openstaand raam.

Alle latexverven zijn zogenaamd watergedragen. Er zitten geen, of heel weinig, organische oplosmiddelen in zoals in de conventionele verven die op basis van alkydhars zijn gemaakt. Na het opbrengen van de latexverf begint het water te verdampen. Daardoor vervloeit het bindmiddel, dat als piepkleine bolletjes in het water verdeeld zit. Het bindmiddel geeft de verf zijn eigenschappen zoals elasticiteit. Bovendien houdt het de pigmentkorrels, die voor de kleur zorgen, bij elkaar. Volgens Keus is het bij texen zaak om geen ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Want de tocht versnelt de verdamping van het water, waardoor de tex te snel opdroogt. ,,En dan krijg je geen mooie structuur'', zegt Keus.

Sterk zuigende ondergronden, zoals gips, vragen speciale aandacht. Die moet je volgens Keus eerst voorbehandelen, bijvoorbeeld met verdunde tex. Daarna strijk je hem nog eens met gewone tex. ,,Bij de eerste keer witten trekt veel van het bindmiddel in het gips en hou je aan het oppervlak vooral pigment over. En dat is dan minder sterk'', zegt Keus. Op de verpakking staat meestal hoeveel je een latexverf mag verdunnen. ,,Ik zou dat niet overschrijden'', zegt Keus.

Ook kleine scheurtjes in de pleisterlaag moet je eigenlijk twee keer strijken. Maar er is een alternatief, zegt verkoper Dodemont. Je kunt het oppervlak behandelen met een speciaal soort lijm, en daar kan vervolgens glasvlies opgeplakt worden. Op het vlies komt de tex. Glasvlies geeft volgens Dodemont ,,mooie, strakke en warme'' muren. Het kost wel wat extra moeite, en is duurder dan texen. ,,Ja, dat is ook weer typisch des mensen'', klaagt Dodemont. ,,Ze leggen voor duizenden euro's aan vloerbedekking in hun nieuwe huis, maar de muren moeten zo goedkoop mogelijk. Terwijl het zo belangrijk is voor het aanzicht van de woning.''

Een regelmatig terugkerende klacht bij het texen is de zichtbaarheid: je kunt zo moeilijk zien waar je gebleven bent. Voor mensen met slechte ogen, of voor drukbezette werkers die het witten in de avonduren doen, kan dat extra lastig zijn. Daarom is sinds kort een verf op de markt die roze is bij het opbrengen, maar vervolgens bij het drogen binnen een half uur wit wordt. Dodemont verkoopt hem weinig. ,,Omdat mensen het niet vertrouwen. Ze zijn bang dat de verf roze blijft.''

Ook Daan Menting heeft voor haar nieuwe huis die roze verf overwogen. Maar ze vond hem te duur. De Sigma-verf die ze nu heeft aangeschaft was in de aanbieding. Ook de minder goed dekkende verf was voor haar geen optie. Te veel werk. ,,Dat dunne spul dat je bijvoorbeeld bij de Gamma krijgt, dat spat me ook te veel. Ik heb er wel eens mee gewerkt. Het zat meer op mij dan op de muren.'' Ze loopt naar de woonkamer. Moeder Nel vraagt of ze de ramen kan gaan soppen. Op de achtergrond pruttelt het koffiezetapparaat. Het texwerk zit er bijna op, vertelt Daan. Alleen het trappenhuis en de hal moeten nog. ,,Dat komt wel als de verhuizing helemaal achter de rug is. Want mensen kunnen met spullen tegen de muren aanbotsen. En dan moet ik het weer overdoen. Mij niet gezien.''

    • Marcel aan de Brugh