Het beeld

Het was weer eens een televisieavondje vervuld van voortschrijdende inzichten. In de namiddag verloor advocaat Peter Plasman een kort geding met als doel een verbod op openbaarmaking van een recente foto van zijn cliënt Mohammed B. in het programma Opsporing verzocht (AVRO). Kennelijk vond de rechter niet dat de privacy van de gearresteerde verdachte van groter belang was dan de kans eventuele medeverdachten op te sporen. Om zes uur gaf een ruime meerderheid van de bevolking in Stand.nl (NCRV) de rechter gelijk. Het volk is nieuwsgierig en met zo'n beest hoef je geen medelijden te hebben.

Om 19.52u. ging de foto in première. Volgens woordvoerster A. Jongebloed van de politie regio Amsterdam-Amstelland keken we naar ,,de dader van de moord op Theo van Gogh''. Ook op heterdaad betrapte misdadigers plegen tot hun veroordeling als `verdachte' te worden aangemerkt, dus maître Plasman kan daar later een punt van gaan maken.

Er waren wel meer merkwaardigheden in het door politie en justitie geredigeerde programma. Het gebrek aan professionaliteit in het voorlezen van een tekst van een papiertje door zo'n politiefunctionaris, met veel verkeerde klemtonen, dient vermoedelijk om duidelijk te maken dat de AVRO dit programma niet zelf maakt. De ondertiteling in het Arabisch (en niet in het Turks of Engels) vormt ook een boodschap: beste Marokkanen, help ons, u hebt misschien een andere baard gezien in de omgeving van de Middenweg, waar Theo elke ochtend zijn krantje kocht.

In hoeverre de opsporing van de oorspronkelijke eigenares van Mohammeds damesfiets merk: Gazelle, type: Grenoble – met een opengebroken slot, dus wellicht gestolen – een bijdrage kan leveren aan de ontmanteling van een terroristisch netwerk, valt buiten de waarneming van een televisiekijker. Die moet alleen maar zijn aangeverswerk doen.

Het is mogelijk dat de publicatie van de foto van `de dader' nut afwerpt. Maar geldt dat argument ook voor alle andere media die de foto overnamen, onder het motto: openbaar is openbaar, dus kip-ik-heb-je? Frits Sissing, presentator en redacteur van Opsporing verzocht, ging er tegen elven als gast van Barend & Van Dorp nog vanuit dat andere programma's op z'n minst een balkje over Mohammeds ogen zouden plaatsen, net als Barend & Van Dorp. Ze stonden daarin alleen.

De bulletins van acht en tien uur van het NOS Journaal meldden de openbaarmaking van de foto, maar lieten deze niet zien. Editie NL (RTL4), het late RTL Nieuws en Nova (NPS/VARA) deden dat wel, zonder balkje. Ten slotte bracht ook het late NOS Journaal de foto pontificaal in beeld. Een bijdrage aan de opsporing van mogelijke handlangers leverde die beslissing niet, alleen voortschrijdend inzicht in de concurrentiegeilheid van de televisie. Benieuwd wat de verschillende kranten vandaag doen.

Tien tegen een dat Erge Moordenaars met naam en foto in de Nederlandse media gaan verschijnen, in navolging van Elsevier. Dit was de Rubicon, goedenavond.

    • Hans Beerekamp