Grotere invloed Koninklijke Olie en ING op AEX

Koninklijke Olie en ING zullen volgend jaar meer invloed hebben op het koersverloop van de AEX-index. Het energieconcern en de bankverzekeraar zullen vanaf maart zwaarder meewegen in de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs.

Dit heeft Euronext, waaronder de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs vallen, gisteren bekendgemaakt.

Momenteel kan geen van de AEX-fondsen meer dan 10 procent mee wegen, maar vanaf maart wordt dit omhoog getrokken naar 15 procent. Koninklijke Olie stijgt direct naar die 15 procent, ING blijft daar net iets onder.

Euronext besloot tot de uitbreiding omdat te veel hoofdfondsen het maximale gewicht van 10 procent zouden bereiken onder de huidige reglement.

De twee ondernemingen wegen veel zwaarder dan de 23 andere AEX-fondsen. In de nieuwe, indicatieve weging benadert alleen ABN Amro met 10,29 procent de twee zwaargewichten nog enigszins.

De herweging zal op hetzelfde moment worden doorgevoerd als de jaarlijkse herschikking van de AEX-index. Dit jaar zal – volgens een voorlopige berekening van Euronext – beursbedrijf Van der Moolen de index moeten verlaten. Deze plek wordt ingenomen door uitzendbedrijf Vedior en ook het Nederlands-Britse containervervoerder P&O Nedlloyd doet zijn intrede in de AEX-index. Deze plek was nog vrij omdat het Italiaanse modehuis Gucci eerder dit jaar van de beurs werd gehaald. Bij de jaarlijkse herschikking kijkt Euronext onder meer naar de handelsomzet van de beursfondsen.

Bij de index voor de middelgrote bedrijven, de Midkap-index, staan grotere veranderingen op stapel. Van der Moolen degradeert naar deze index, terwijl Vedior en P&O Nedlloyd promoveren en technisch dienstverlener Imtech en baggeraar Boskalis uit de Midkap-index verdwijnen. Nieuw in deze index zijn verder biotechbedrjf Curcell, kranenproducent Aalberts, en vastgoedfondsen AM en Eurocommercial Properties. Eerder dit jaar was Rodamco Asia uit de Midkap-index gevallen na de overname door ING.

De Amsterdamse beurs zal de definitieve indeling van de twee indices begin 2005 bekend maken. De indeling zal vanaf 2 maart 2005 ingaan.