Google zoekt snel op de eigen pc

Google biedt programma's aan voor het doorzoeken van de eigen pc en voor het archiveren van mail. Gratis, maar niet helemaal veilig.

Zoekbedrijf Google heeft een programma geïntroduceerd dat de eigen pc in een zoekmachine omtovert. Google Desktop Search is een krachtig zoekprogramma waarmee de hele harde schijf doorzocht kan worden. De zoekresultaten worden getoond op een webpagina die sprekend lijkt op www.google.com.

Google Desktop Search (GDS), een gratis programma voor Windows XP en Windows 2000, maakt een index van de inhoud van de harde schijf op momenten dat de eigenaar van de pc even niets doet. Wie snel van het programma gebruik wil maken kan het beste een uurtje niks doen of gaan lunchen na de installatie. Na het indexeren kan worden gezocht naar onder meer tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties, e-mailberichten, chatsessies, favorieten, muziekbestanden, films, audioclips, programma's en bezochte websites. Het programma werkt de index zelf bij. Elke keer als de pc wordt gestart zoekt GDS naar nieuwe bestanden zodra de gebruiker de computer even niet gebruikt. De huidige versie van GDS is een testversie (bètaversie). De definitieve versie, die ook gratis zal zijn, zal nog meer bestandsformaten bevatten zoals bijvoorbeeld PDF.

GDS werkt razendsnel. Via GDS zoeken is sowieso veel sneller dan handmatig zoeken naar bestanden in mappen. Het programma werkt ook vele malen sneller dan de standaardzoekfunctie van Windows. Op een pc met een volle harde schijf van 80 gigabyte vindt GDS binnen een seconde het juiste bestand.

De gebruiker kan zelf aangeven welke bestandstypen GDS mag doorzoeken. Standaard zijn alle opties (Outlook, Word, Excel, PowerPoint, webpagina's enzovoort) aangevinkt. De gebruiker kan GDS de opdracht geven om bijvoorbeeld e-mailberichten of Word-documenten buiten beschouwing te laten. Ook de integratie met de zoekmachine van Google staat standaard aan. Dat betekent dat bij een webzoekopdracht via www.google.com automatisch naar bestanden op de eigen pc wordt gezocht die overeenkomen met de opgegeven zoekterm(en).

De integratie van GDS en Google.com gaat nog verder. Via het zoekscherm van GDS kan ook meteen op www.google.com gezocht worden. Onder de zoekbalk staan twee aanklikbare buttons: Search desktop en Search the web. Boven de zoekbalk staan onder meer de zoekmogelijkheden afbeeldingen, discussiegroepen en nieuws.

GDS is zo'n krachtig zoekprogramma dat privacydeskundigen vrezen dat er gemakkelijk misbruik van gemaakt kan worden. Een onbevoegde die stiekem even achter een pc gaat zitten waar GDS op geïnstalleerd is kan heel snel persoonlijke documenten en

e-mails opzoeken en lezen. GDS bewaart bovendien standaard de gegevens die op beveiligde webpagina's (https) worden ingevoerd. Een gebruiker die deze optie niet heeft uitgezet omdat hij bijvoorbeeld het principe van beveiligde webpagina's niet kent, loopt het risico dat gebruikersnamen en wachtwoorden voor elektronisch bankieren, webwinkelen en inloggen bij internetproviders en webmaildiensten worden gestolen en vervolgens misbruikt.

GDS kent meer privacygevaren. Het programma maakt bij het indexeren een kopie van allerlei bestanden zoals e-mailberichten en transcripties van chatgesprekken. Ook als de gebruiker een e-mailbericht in Outlook heeft weggegooid, blijft er via GDS een kopie opvraagbaar. Zo kan vertrouwelijke informatie onbedoeld uitlekken als een computer via internet gekraakt wordt of als een onbevoegde zich fysiek toegang tot de pc verschaft. Ook e-mailberichten die via webmaildiensten als Hotmail en Yahoo Mail zijn verstuurd zijn opvraagbaar en te lezen. Deze berichten worden immers via webpagina's geschreven en verstuurd en GDS maakt van alle webpagina's een kopie op de harde schijf. Alleen als de eigenaar van de pc GDS bewust de opdracht heeft gegeven om domeinnamen als www.hotmail.com, mail.yahoo.com en webmail.xs4all.nl niet te indexeren blijven webmailberichten geheim.

GDS lijkt wat betreft zoekcapaciteit en privacyproblemen erg op Gmail, de gratis webmaildienst van Google, die ook nog in de testfase verkeert. Gmail, wat staat voor Googlemail, biedt gebruikers 1 gigabyte aan opslagruimte. Dat is zoveel ruimte dat Gmail voor veel gebruikers als een levensang e-mailarchief kan dienen. Binnen Gmail zijn een heleboel zoekmogelijkheden. Er kan onder meer op trefwoord, afzender, onderwerpregel, bijlage en datum gezocht worden. Volgens Google maakt de krachtige zoekfunctie in Gmail het ordenen en bewaren van mail met behulp van filters en folders overbodig.

Ook bij Gmail is privacy een probleem. Gebruikers kunnen hun mail niet definitief verwijderen. Ook van weggegooide mailtjes bewaart Gmail een kopie. Dat betekent dat een computerkraker bij zeer persoonlijke informatie kan komen als hij over de inloggegevens van een Gmail-gebruiker beschikt.

Websites: http://desktop.google.com; http://gmail.google.com

    • Marie-José Klaver