Geroofde tekening Rembrandt terug naar Tsjechië

Een tekening van Rembrandt die in de Tweede Wereldoorlog geroofd was door de nazi's is teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar. Dat heeft de Commission for Looted Art in Europe vandaag bekendgemaakt. Het werk met de titel De ontsnapping van St. Pieter uit de gevangenis maakte deel uit van de kunstverzameling van Dr. Feldmann uit Brno, die werd buitgemaakt toen de Nazi's op 15 maart 1939 Tsjechoslowakije binnenvielen. Dr. Feldmann stierf kort daarop in de gevangenis, zijn vrouw overleed in Auschwitz. De tekening wordt nu teruggegeven aan hun kinderen, die de oorlog wel overleefden. Het werk was in bezit van een Amerikaan, wiens familie het jaren eerder in goed vertrouwen had aangeschaft. Deze verzamelaar, die anoniem wil blijven, liet in 2002 uit eigen beweging de herkomst van de tekening onderzoeken. Toen duidelijk werd dat het afkomstig was uit de Feldmann-collectie, stond hij hem belangenloos af. Eerder al werden 135 tekeningen uit de Feldmann-collectie gevonden in een galerie in Brno. Ook het British Museum heeft inmiddels vier tekeningen teruggegeven aan de familie.