Gegratineerde schorseneren

Schorseneren zijn momenteel volop op de markt en bij groentewinkels te vinden. Kies mooie stevige wortels; slappe exemplaren zijn oud. De meeste stengels zitten onder een laagje aarde en zand en zien er niet echt aantrekkelijk uit. Toch gaat er onder het vuil en het dunne laagje schil een mooi ivoorkleurige wortel schuil, die na het koken heerlijk romig van structuur is. Neem voor het schillen van de schorseneren de nodige maatregelen. Het sap dat tijdens het schillen uit de wortels loopt is namelijk erg plakkerig en vervelend. Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat uw handen smerig worden. Schil gewoon met rubberen handschoenen aan, of vul de gootsteen met koud water en schil de schorseneren een voor een onder het water. Dit laatste doe ik het liefst omdat schorseneren snel verkleuren wanneer ze aan lucht blootgesteld worden. Daarom moet u de geschilde stengels ook onmiddellijk in een pan water met wat citroensap erin doen.

Snijd de geschilde schorseneren in stukken van circa 5 cm lang en doe ze in een pan gezouten water. Zet de pan op hoog vuur, leg er het deksel op en breng aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat de schorseneren circa 8 minuten koken, of tot ze net gaar zijn. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan.

Verhit intussen de 30 gram boter in een kleine pan op een laag tot matig vuur. Roer er de bloem door en laat onder af en toe roeren een paar minuten bakken om de bloem te garen. Giet er al roerend met een garde de bouillon bij en laat zachtjes aan de kook komen. Laat een paar minuten sudderen en neem dan de pan van het vuur. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Vet een gratinschaal licht in met wat boter. Leg er de stukjes schorseneer in, bestrooi ze met zout en peper en schep er de bechamelsaus over. Strooi er het broodkruim over, besprenkel met de olijfolie en zet circa 20 minuten in een op 180° Celsius voorverwarmde oven. Zet even onder een hete grill als het broodkruim tegen die tijd niet goudbruin geworden is.

Morgen: kippenvleugels

    • Kim Maclean