Gazprom op jacht naar belangrijk deel van Yukos

De Russische gasgigant Gazprom gaat proberen het belangrijkste onderdeel van Yukos in handen te krijgen. Gazprom zei vandaag dat het zal meedoen aan de veiling van het olieproducerenden onderdeel Yuganskneftegaz welke op 19 december zal plaatsvinden.

In eem mededeling verklaarde Gazprom: ,,Het management van Gazprom heeft vandaag besloten om mee te bieden tijdens de veiling''. Gazprom produceert 20 procent van de wereldwijde gasproductie en het gas dat het oppompt zorgt voor 50 procent van de Russische stroomvoorziening. Rivaal Yukos, de grootste olieproducent van Rusland, heeft grote problemen. Het concern wordt al ruim een jaar belaagd door de overheid. Deze stelt dat Yukos de staat circa 25 miljard dollar (18,8 miljard euro) schulding is aan boetes en achterstallige belastingen. Het Kremlin nam ruim een jaar Yukos-oprichter en voormalig topman Michail Chodorkovski gevangen op beschuldiging van. Volgens waarnemers zou het Kremlin op die manier de politieke ambities van Chodorkovski willen breken.

Vorige week besloot een Moskouse rechtbank dat Chodorkovski, nog altijd de grootste aandeelhouder van Yukos, nog drie maanden in voorarrest blijft. Hij wordt vervolgd wegens belastingontduiking en fraude bij de privatisering van een kunstmestfabriek. Het Kremlin wil ,,gewoon niet dat ik in de weg loop'' bij de ,,sociaal gevaarlijke verwoesting van zo'n groot bedrijf'', gaf de olietycoon als verklaring.

Moskou eist dat Yukos aan de schulden voldoet en wil dat het Yuganskneftegaz verkoopt. Het bedrijf is het kroonjuweel van Yukos en produceert circa 1 miljoen vaten olie per dag, 60 procent van de dagelijkse productie van Yukos. Het Kremlin heeft het openingsbod voor het onderdeel beaald op 8,6 miljard dollar, een bedrag dat volgens betrokkenen veel te laag zou zijn. Zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein schatte eerder de waarde van het bedrijf tussen de 14,7 en 17,3 miljard dollar.

De huidige topman van Yukos, de Amerikaan Steven Theede, noemde de veiling van Yuganskneftegaz vorige week ,,een door de regering georganiseerde diefstal met politieke doeleinden''. Het management van Yukos heeft al gezegd dat het de koper van Yuganskneftegaz voor de rechter zal dagen omdat de veiling niet legitiem zou zijn.

Vorige week werd bekend dat vrijwel de gehele top van Yukos is uitgeweken naar de Britse hoofdstad Londen. De directieleden zijn bang dat zij bij terugkeer in Moskou onmiddellijk zullen worden opgepakt en gerechtelijk zullen worden vervolgd.