Familie bezoekt zieke Bernhard

Prins Bernhard ontvangt deze dagen veel familieleden. Gisteren werd bekend dat de gezondheid van de prins achteruit gaat. Het lijkt er op dat de vele bezoeken moeten worden opgevat als afscheidsbezoeken. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft dit niet ontkend.

Vanmorgen bezochten Bernhards dochters, de prinsessen Irene en Margriet, de prins op paleis Soestdijk. Ook kleinzoon Maurits en diens vrouw Marilène brachten een bezoek. Op zondag was er bezoek van andere familieleden.

Prinses Margriet was maandag ook al bij haar vader. Zij zou gisteren eigenlijk vertrekken naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi, maar zegde de reis af die tot en met 3 december zou duren. In Nairobi zou zij als vice-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis een toespraak houden op de Summit on a mine-free world, een conferentie over de bestrijding van landmijnen. Ze vond de reis te lang duren en wil nu liever in de buurt van haar vader blijven.

De RVD kon vandaag geen nadere berichten over de gezondheidstoestand van de prins geven. Wel bevestigde de dienst dat de prins momenteel niet bedlegerig is. Naar verwachting zijn koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Mabel, prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien woensdag gewoon aanwezig bij de uitreiking van de Prins-Clausprijs in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Prins Friso zal de prijs uitreiken aan de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Sinds 1997 wordt deze prijs jaarlijks toegekend aan kunstenaars, filosofen en maatschappelijke organisaties, met name uit ontwikkelingslanden, die opvallen door hun inzet op cultureel gebied.

Gisteren bleek dat de gezondheidstoestand van Bernhard verslechtert. Nadat twee weken geleden bekend werd dat hij lijdt aan een kwaadaardige aandoening aan de luchtwegen, werd gisteren duidelijk dat hij ook ,,ernstige klachten'' heeft door een tumor aan de darm. ,,De situatie is omgeven met zorg'', zei premier Balkenende gisteren.