Een recept met foie gras is decadent

In de receptenrubriek van 24 november staat helaas een recept met foie gras.

Foie gras is afkomstig van miljoenen ganzen en eenden die dagelijks ziekelijke hoeveelheden vet voer met trechters of pneumatische pompen naar binnen krijgen. Wetenschappers van de Europese Commissie vinden deze dwangvoedering een ernstige vorm van dierenmishandeling. Steeds meer landen, waaronder Nederland, verbieden daarom de productie. Zeventig procent van de wereldproductie vindt in Frankrijk plaats. Zij houden elke verbetering tegen met een veto. De WTO verbiedt helaas importbeperkende maatregelen waardoor de import niet tegengehouden kan worden. Hierdoor kan alleen een einde aan deze dierenmishandeling worden gemaakt als mensen zelf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat consumenten, restaurants en ook kranten dit product links zouden moeten laten liggen. Diverse horecaorganisaties ontraden foie gras op de menukaart. Blijkbaar heeft deze krant geen ethische code op dit punt waardoor een decadent recept alle ruimte krijgt.

    • Mr. Marianne Thieme
    • Directeur Stichting Wakker Dier