Duitse militairen mishandelden mogelijk rekruten

Het Duitse leger is in opspraak door mogelijke mishandeling van rekruten tijdens gesimuleerde gijzelingsdrama's. Minister van Defensie Peter Struck (SPD) heeft een omvangrijk onderzoek gelast en de inspecteurs van de Bundeswehr ontboden.

Het gaat om drie incidenten tijdens nachtelijke oefeningen in Coesfeld, Ahlen en Kempten. De rekruten werden ,,ontvoerd'', geblinddoekt, vastgebonden en verhoord. Tijdens die gefingeerde verhoren zouden de leidinggevenden hun boekje te buiten zijn gegaan en de menselijke waardigheid van de rekruten uit het oog hebben verloren. In een vierde geval, in Nienburg, werden drie soldaten gedurende een aantal uren gevangen gehouden.

Gisteren bracht het ministerie verslag uit aan de Bondsdag over de gang van zaken in Coesfeld, de eerste zaak die, via de media, aan het licht kwam. De rekruten werden tijdens een nachtelijke oefening op vrachtwagens geladen, waarbij een enkeling schaafwonden opliep. Tijdens de ,,ondervraging'' kregen meerdere soldaten (zwak)stroomstoten toegediend met een veldtelefoon. De rekruten hadden de mogelijkheid om de oefening op elk gewenst moment af te breken door het noemen van een codewoord, in dit geval ,,Tiffy''. Niemand maakte daarvan gebruik. De oefening was gepresenteerd als onderdeel van de opleiding.

De Bundeswehr doet in Coesfeld onderzoek naar de betrokkenheid van dertig leidinggevenden. In 22 gevallen is het onderzoek overgedragen aan de officier van justitie in Münster die onderzoekt of sprake was van mishandeling. Een aantal officieren wordt mogelijk op korte termijn ontslagen. Hoeveel rekruten bij de oefening betrokken waren is niet bekend.

De legertop vindt ondanks de uitwassen nog steeds dat Duitse soldaten met het oog op deelname aan buitenlandse missies voorbereid moeten worden op gevangenschap. Dat mag echter geen vrijbrief zijn voor ,,zinloos koeioneren en intimidatie'', aldus inspecteur-generaal Schneiderhan.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung wijst erop dat de huidige voorvallen nog niet als ,,marteling'', gekwalificeerd mogen worden. De krant houdt het vooralsnog op ,,indianenspelletjes'' in een door mannen gedomineerd segment van de samenleving.