Drugshandel en witwassen Air Holland

Justitie verdenkt twee voormalige directieleden van de in maart failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij Air Holland van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel en witwaspraktijken.

De opbrengst ervan, zo'n 25 miljoen euro, werd gedeeltelijk geïnvesteerd in de luchtvaartmaatschappij. Dat heeft een woordvoerster van het landelijk parket in Rotterdam vanochtend bevestigd.

De twee oud-directeuren behoren tot een groep van tien verdachten die de afgelopen weken door de nationale recherche zijn aangehouden. Bij huiszoekingen is in totaal zeshonderd kilo cocaïne in beslag genomen. Het geld werd, behalve in Air Holland, geïnvesteerd in horecagelegenheden en een administratiekantoor.

Tegen beide voormalige directeuren van Air Holland loopt ook een onderzoek naar mogelijke persoonlijke, verwijtbare betrokkenheid bij het faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Volgens de curator, mr. P. Ingwersen, laat Air Holland 31 miljoen euro schuld achter. Onderzocht wordt of voor directieleden bestuurdersaansprakelijkheid geldt. Als dat zo is, is het denkbaar dat ze persoonlijk opdraaien voor de financiële schade.

De Air Holland-directie heeft op aanzienlijke schaal door het personeel betaalde pensioen- en sociale premies niet afgedragen en volgens betrokkenen geparkeerd op eigen bankrekeningen. Daarbij gaat het volgens de curator om enkele miljoenen euro's.

De failliete boedel van Air Holland werd overgenomen door de Exel Groep van zakenman Erik de Vlieger. Harm Prins, een van de directeuren van de Exel Groep, bevestigt dat een voormalig adviseur van Air Holland ook als adviseur aan Exel Aviation verbonden is. ,,Maar het is vervelend als ons bedrijf aan Air Holland gekoppeld wordt. Wij hebben door tussenkomst van de curator van het failliete Air Holland alleen een deel van het personeel, de kennis en de exploitatierechten van enkele luchtverbindingen overgenomen. Wij worden scherp gecontroleerd door justitie en hebben goede afspraken.'' De Exel Groep is gefinancierd door Erik de Vlieger en Niek Sandmann, die hun vermogen met vastgoed verdiend hebben. De Exel Groep nam onlangs Dutch Bird over.

De curator heeft de administratie van Air Holland inmiddels overgedragen aan justitie. In zijn onderzoek is hij geen verdachte zaken als drugsgelden tegengekomen. ,,Ik controleer wat er is uitgegeven en wat er binnenkwam. Maar ik kan niet controleren of het bij de inkomsten ook ging om crimineel geld.'' Air Holland werd in 1985 opgericht door John Block, medeoprichter van Transavia. In 1989 ging het bedrijf naar de beurs. Sindsdien is het meermalen in financiële problemen geweest.

AIR HOLLAND: pagina 3